CRISI SANITÀRIA INTERNACIONAL

Alemanya comença a provar en humans una possible vacuna contra el coronavirus

La farmacèutica alemanya BioNTech i la nord-americana Pfizer provaran l'assaig en 200 persones sanes

Un científico trabaja en una potencial vacuna contra el covid-19 en el laboratorio de una farmacéutica británica, el 30 de abril.

Un científico trabaja en una potencial vacuna contra el covid-19 en el laboratorio de una farmacéutica británica, el 30 de abril. / REUTERS / CARL RECINE

1
Es llegeix en minuts
Andreu Jerez
Andreu Jerez

Periodista

ver +

La carrera per trobar una vacuna i medicaments contra el coronavirus traspassa fronteres. Com informen laboratoris de la indústria farmacèutica de tot el món, més de 140 substàncies actives estan sent investigades per desenvolupar un tractament efectiu per combatre la Covid-19. Unes quantes ja han sigut utilitzades per a tractaments contra altres virus, com l’Ebola.

L’empresa alemanya BioNTech i la nord-americana Pfizer van anunciar aquesta setmana que s’uneixen a aquesta carrera: totes dues han començat a fer les primeres proves en humans d’una potencial vacuna batejada com BNT162. Com va anunciar la companyia alemanya aquesta setmana, es tracta de la primera fase d’un estudi clínic que va arrencar el 23 d’abril. «Pfizer i BioNTech també preparen l’inici d’estudis per a la BNT162 als Estats Units, el permís dels quals s’espera ben aviat», detalla la nota corporativa.

A Alemanya, els testos seran aplicats al voltant de 200 persones sanes d’entre 18 i 55 anys. L’objectiu és investigar la seguretat i la «immunogenecitat», la capacitat del sistema immunitari de reaccionar contra una substància que genera la formació d’anticossos en l’ésser humà. En una segona fase de l’estudi, el tractament serà aplicat a persones que pertanyen al grup de risc de patir símptomes greus de la malaltia en cas de quedar infectades amb la Covid-19.

Col·laboracions

Notícies relacionades

Segons la indústria farmacèutica, les probabilitats de desenvolupar relativament ràpid un medicament efectiu són més grans que les d’aconseguir una vacuna. Amb tot, el consorci farmacèutic nord-americà Pfizer creu que podria implementar fins a 20 milions de dosis de la vacuna que està desenvolupant amb el seu soci alemany per a finals d’aquest mateix any.

L’empresa BioNtech està, a més, oberta a altres col·laboracions en la recerca de tractaments contra l’actual pandèmia global. «Des d’un inici, nosaltres teníem clar que necessitaríem un avançament financer per a aquest projecte», assegura al diari ‘Die Welt’ el fundador i president de la companyia alemanya, Ugur Sahin. «Gràcies a una col·laboració amb Fosun Pharma i Pfizer hem aconseguit 250 milions de dòlars per finançar aquest projecte a curt i mitjà termini», assegura Sahin.