09 jul 2020

Anar al contingut

PLA DEL GOVERN

La desescalada, en 4 fases

El desconfinament es farà per províncies i durarà de 6 a 8 setmanes, fins a arribar a la «nova normalitat» a finals de juny

Sánchez adverteix que entrem en l'etapa més arriscada i demanarà pròrrogues de l'estat d'alarma cada 15 dies

Iolanda Mármol

Fa avui just un any Pedro Sánchez es va presentar a les eleccions generals del 28-A decidit a arriscar-se per enfortir la seva posició com a president, conscient de la debilitat amb què havia nascut el seu mandat, en l’aliança fràgil d’una moció de censura l’esperit de la qual es diluïa. Ell i el seu equip van preparar llavors tots els escenaris possibles dins de les regles de la política. Van preparar fins i tot l’impossible, però no el que era distòpic.  En el primer aniversari dels comicis, al cap de l’Executiu no li queda ni un paper sobre la taula d’aquells horitzons raonables, ni de les lleis que va planejar per a una legislatura que se n’ha anat pel desguàs. Sobre la seva taula, i en la del Consell de Ministres, va estar aquest dimarts la decisió més arriscada que ha pres fins ara: el pla de desescalada per transitar cap a una «nova normalitat». Sap que el seu Govern no es pot permetre errors en el camí del desconfinament; sap que davant té el PP, Vox i alguns presidents autonòmics esperant que es cremi per anar massa ràpid o massa lent. En aquesta tensió entre la prevenció de contagis i la necessitat de reactivar una economia en xoc, Sánchez es va preparar a consciència per anunciar com serà la sortida a un món que ja és un altre, conscient que no només es juga la presidència i el seu nom als llibres d’història, sinó el futur d’un país sencer.  El full de ruta és aquest:

Per províncies, sense viatges

El Govern estima que la desescalada durarà entre sis i vuit setmanes. La intenció és que la «nova normalitat» arribi a finals de juny. La descompressió és asimètrica i es farà per províncies o illes, que aniran transitant per quatre nivells. No es podrà viatjar entre províncies, tot i que les dues estiguin en la mateixa fase fins que arribi la ‘nova normalitat’. Aquesta mobilitat queda restringida a raons laborals i, a partir del nivell u, també per a vetllesCada fase durarà 15 dies. Per avançar d’una etapa a la següent s’hauran de complir determinats marcadors, que seran públics: la capacitat d’atenció hospitalària i ucis, la situació epidemiològica a la zona, les mesures de protecció en transports, i dades socioeconòmiques.  «Ve la part més perillosa i més difícil», va advertir Sánchez, «iniciarem una travessia sense disposar de GPS». 

Fase zero, 4 de maig: esport i perruqueries

Tot el país està en aquesta fase la setmana que ve, tret de les illes de Formentera (Balears), i La Graciosa, La Gomera i El Hierro (Canàries), que entren directament en la fase u per la baixa incidència del coronavirus. A partir del 2 de maig hi haurà sortides per fer esport i passejar. S’obren «escletxes» d’activitat econòmica. Obertura de locals i establiments, sempre amb cita prèvia, per a l’atenció individual de clients. Per exemple, les perruqueries. Els restaurants poden , obrir per servir menjar a domicili però no hi haurà consum al local. Es permet l’entrenament individual d’esportistes federats i lligues professionals. 

Fase u, 11 de maig: obren terrasses i comerç

Es permet l’inici parcial d’activitats com el petit comerç (no grans centres comercials per risc d’aglomeració). En restauració, s’obren terrasses amb limitacions fins al 30% de l’aforament sempre que hi hagi distanciament i mesures d’higiene. Obren hotels però no se’n podran utilitzar les zones comunes. Els majors de 65 anys tindran horari preferent per anar a locals. Es reprenen activitats en agricultura i pesca. Els llocs de culte podran obrir amb un terç de l’aforament. S’obren centres d’alt rendiment, entrenament mitjà en lligues professionals.  Es permeten vetlles amb mesures de seguretat i anar a segones residències, però no a visitar amics o familiars a les seves cases. En resum, podrà quedar amb altres persones per exemple a la terrassa d’un bar, però no anar a visitar-los als seus domicilis. 

Fase dos, 25 de maig: cines i restaurants

S’obre l’espai interior de bars i restaurants amb un terç de l’aforament sempre que tinguin garanties de separació i només per a servei de taules. El curs escolar comença al setembre, però es fa una excepció perquè en aquesta fase dos, el 25 de maig, si tot va bé i no s’ha de frenar el ritme de la desescalada, puguin reobrir centres educatius amb tres propòsits: activitats de reforç, garantir que els menors de sis anys hi puguin acudir en el cas que els dos progenitors hagin de treballar presencialment, i per realitzar les proves d’accés a la universitat (EBAU).  Reobren cines, teatres, auditoris i concerts amb aforament limitat a un terç i butaca preassignada.  

Visites a sales d’exposicions  i conferències també amb un 30% del seu aforament.  Es podran celebrar espectacles culturals de menys de 50 persones en llocs tancats amb un terç de l’aforament i, si són a l’aire lliure, amb un màxim de 400 persones sempre assegudes.  Els llocs de culte podran incrementar l’aforament al 50%.  Es permet la caça i la pesca esportiva. 

També es podran celebrar casaments, tot i que amb límits en el nombre de convidats. Podran tenir un nombre més alt d’assistents a partir de la fase tres.

Fase tres, 8 de juny: s’obren les platges i piscines

Es flexibilitza la mobilitat general. Reobertura de les platges i piscines. El Govern detallarà més endavant amb quines mesures de seguretat. En l’àmbit comercial es limitarà l’aforament al 50% amb distància mínima de dos metres. En restaurants, se suavitzen les restriccions de l’aforament i ocupació, però es mantenen condicions estrictes de separació del públic. 

Es podran celebrar seminaris, congressos i fires científiques o d’innovació respectant la distància social de dos metres i amb un límit de 80 persones. 

Les zones comunes i les zones recreatives dels centres comercials ja es podran utilitzar. 

Nova realitat, a finals de juny

El Govern espera arribar a aquesta fase en sis o vuit setmanes. Confia que, per a finals de juny, hi hagi una obertura total de l’activitat econòmica, tot i que amb condicions de distanciament social que s’hauran de mantenir fins que hi hagi una vacuna. Durant totes aquestes setmanes continuarà sent necessari l’ús de mascaretes i mesures d’higiene. L’Executiu sol·licitarà al Congrés dels Diputats pròrrogues de l’estat d’alarma cada 15 dies fins a arribar a aquella etapa, va anunciar Sánchez. 

Franges horàries, en estudi

Tot i que la Generalitat ha estat reivindicant que la desescalada s’acompanyi de franges horàries per sortir al carrer, el Govern no ha adoptat aquesta decisió. Sánchez ha admès que l’Executiu ho està estudiant i analitzant, ja que hi ha territoris que ho demanen i d’altres que no hi estan d’acord.