PLA DEL GOVERN

La desescalada, en 4 fases

El desconfinament es farà per províncies i durarà de 6 a 8 setmanes, fins a arribar a la «nova normalitat» a finals de juny

Sánchez adverteix que entrem en l'etapa més arriscada i demanarà pròrrogues de l'estat d'alarma cada 15 dies

fases-desescalada-sanchez / periodico

2
Es llegeix en minuts
Iolanda Mármol

Fa avui just un any Pedro Sánchez es va presentar a les eleccions generals del 28-A decidit a arriscar-se per enfortir la seva posició com a president, conscient de la debilitat amb què havia nascut el seu mandat, en l’aliança fràgil d’una moció de censura l’esperit de la qual es diluïa. Ell i el seu equip van preparar llavors tots els escenaris possibles dins de les regles de la política. Van preparar fins i tot l’impossible, però no el que era distòpic.  En el primer aniversari dels comicis, al cap de l’Executiu no li queda ni un paper sobre la taula d’aquells horitzons raonables, ni de les lleis que va planejar per a una legislatura que se n’ha anat pel desguàs. Sobre la seva taula, i en la del Consell de Ministres, va estar aquest dimarts la decisió més arriscada que ha pres fins ara: el pla de desescalada per transitar cap a una «nova normalitat». Sap que el seu Govern no es pot permetre errors en el camí del desconfinament; sap que davant té el PP, Vox i alguns presidents autonòmics esperant que es cremi per anar massa ràpid o massa lent. En aquesta tensió entre la prevenció de contagis i la necessitat de reactivar una economia en xoc, Sánchez es va preparar a consciència per anunciar com serà la sortida a un món que ja és un altre, conscient que no només es juga la presidència i el seu nom als llibres d’història, sinó el futur d’un país sencer.  El full de ruta és aquest:

Per províncies, sense viatges

Fase zero, 4 de maig: esport i perruqueries

Fase u, 11 de maig: obren terrasses i comerç

Fase dos, 25 de maig: cines i restaurants

S’obre l’espai interior de bars i restaurants amb un terç de l’aforament sempre que tinguin garanties de separació i només per a servei de taules. El curs escolar comença al setembre, però es fa una excepció perquè en aquesta fase dos, el 25 de maig, si tot va bé i no s’ha de frenar el ritme de la desescalada, puguin reobrir centres educatius amb tres propòsits: activitats de reforç, garantir que els menors de sis anys hi puguin acudir en el cas que els dos progenitors hagin de treballar presencialment, i per realitzar les proves d’accés a la universitat (EBAU).  Reobren cines, teatres, auditoris i concerts amb aforament limitat a un terç i butaca preassignada.  

També es podran celebrar casaments, tot i que amb límits en el nombre de convidats. Podran tenir un nombre més alt d’assistents a partir de la fase tres.

Fase tres, 8 de juny: s’obren les platges i piscines

Es podran celebrar seminaris, congressos i fires científiques o d’innovació respectant la distància social de dos metres i amb un límit de 80 persones. 

Notícies relacionades

Les zones comunes i les zones recreatives dels centres comercials ja es podran utilitzar. 

Nova realitat, a finals de juny

Franges horàries, en estudi

Tot i que la Generalitat ha estat reivindicant que la desescalada s’acompanyi de franges horàries per sortir al carrer, el Govern no ha adoptat aquesta decisió. Sánchez ha admès que l’Executiu ho està estudiant i analitzant, ja que hi ha territoris que ho demanen i d’altres que no hi estan d’acord.