crisi sanitària

No hi haurà escola fins al setembre pel coronavirus

Els centres escolars només podran obrir per a aquells nens amb pares que hagin d'anar a la feina a finals de maig

El Govern manté les proves d'accés a la universitat del 22 de juny al 10 de juliol

desescalada-curso-escolar-sanchez / periodico

2
Es llegeix en minuts
El Periódico

El curs escolar i la docència presencial no es reprendran fins al mes de setembre. No obstant, les escoles sí que podran obrir a partir del maig per als nens amb pares que no se’n puguin fer càrrec a causa de la seva jornada laboral, per a aquells que vulguin fer-hi repàs de forma voluntària o per examinar els alumnes de Batxillerat que vulguin accedir a la universitat. Així ho ha anunciat aquest dimarts el president de l’Executiu, Pedro Sánchez, en la compareixença a la Moncloa després de la reunió del Consell de Ministres, on s’ha aprovat el pla de desescalada després del confinament que ha provocat la pandèmia del coronavirus.

«El curs escolar començarà al setembre», ha dit Sánchez, amb la qual cosa ha descartat la possibilitat que els estudiants poguessin tornar almenys uns dies a les seves classes aquest curs, un anhel que mantenia la ministra d’Educació i Formació Professional, Isabel Celaá.

El president ha concretat que en la fase 2 del pla de desescalada, que podria arribar a finals de maig, es permetrà que les escoles obrin sota alguns supòsits. En primer lloc, podran cuidar els nens els pares dels quals estiguin treballant, tot i que l’aforament serà limitat per evitar-hi aglomeracions i l’expansió del virus. En aquest cas, els pares hauran d’adjuntar un justificant que demostri la situació laboral. En el segon supòsit, els alumnes de cursos terminals també podran accedir a les aules de forma voluntària per fer-hi reforç escolar, però amb un aforament del 50% de les aules. Sota aquest supòsit s’inclouen els alumnes de 4t de l’ESO, 2n de Batxillerat, 2n curs de Formació Professional o aquells alumnes que acabin ensenyaments de règim especials. També es permetrà l’obertura de les escoles per a alumnes amb necessitats educatives especials.

«Si estem plantejant una nova normalitat, existiran problemes de conciliació, perquè hi haurà pares i mares que aniran a treballar i no tindran la possibilitat de deixar els nens amb els avis, perquè són un col·lectiu vulnerable davant del coronavirus», ha explicat Sánchez. Així doncs, s’habiliten les escoles per a aquells pares que no puguin teletreballar.

No obstant, abans que arribi la fase 2, els centres hauran d’obrir per procedir a desinfectar-los, i perquè els mestres i el personal auxiliar hi puguin exercir el treball administratiu i preparatori previ. En aquest apartat s’inclouen també les universitats i els seus laboratoris.

Notícies relacionades

A més, Sánchez ha esmentat que els centres universitaris tindran permès obrir les portes per acollir-hi les proves d’accés a la universitat, l’antiga Selectivitat, que se celebrarà del 22 de juny al 10 de juliol de forma presencial en aules d’universitats de tot Espanya. «Una de les principals fites que tenim al nostre país per a milers i milers de joves», ha definit el president. 

Més de 200.000 estudiants de Batxillerat realitzen cada any aquests exàmens, que abans de la pandèmia estaven previstos fins al 19 de juny a totes les comunitats autònomes. Al març, el Ministeri d’Educació i els governs autonòmics van acordar posposar-la unes setmanes després de la suspensió de les classes presencials.