PLA DE DESCONFINAMENT

El Govern proposa set franges horàries d'accés als carrers

L'Executiu inclou un interval per als menors de 14 a 17 anys

Obre una línia de préstecs a pimes per valor de 700 milions

buch-horario / periodico

2
Es llegeix en minuts
Xabi Barrena

El Govern ha presentat aquest dimarts el seu pla d’inici de desconfinament, pel que fa a l’accés a l’espai públic de la població. La decisió, com sempre, des del 14 de març, està en mans del Govern espanyol. I els antecedents no auguren èxit al pla de la Generalitat. Com ha dit el conseller d’Interior, Miquel Buch, aquest mateix dimarts, a tall de recordatori dels antecedents, «l’Estat no va respectar el nostre pla amb els menors».

Així, el pla del Govern reserva les franges de 6 a 8 hores i de 19 a 21 hores per a la pràctica esportiva a l’aire lliure dels adults. De 8 a 9 hores es pretén concentrar la mobilitat laboral. De 9 a 11 hores seria la franja per als majors de 65 anys i per als discapacitats que necessiten una tercera persona que els acompanyi. De fet, els majors de 65 anys tindrien prioritat en els espais de compra i no farien cua.

D’11 a 13 hores, el carrer seria per als infants fins als cinc anys. De 16 a 18 hores, per als que es mouen entre els 6 i els 13. L’interval entre una franja i una altra, entre les 13 h i les 16 h, es reserva per a la neteja i desinfecció de l’espai públic pels ajuntaments.

Finalment, i això és una novetat, el Govern reserva un parèntesi temporal, entre les 18 i les 20 hores, per als adolescents, entre 14 i 17 anys, que podrien sortir així al carrer de manera individual.

Model asimètric

La Generalitat ha remarcat que aquest esquema no s’ha de posar en marxa de manera simultània en totes les seves franges, sinó que la intenció, si ho valida el Govern central, és que es vagi «escalonant» en funció de l’evolució de la lluita contra el coronavirus. A més, no està previst que aquest model sigui «homogeni» per tot el territori ni que s’apliqui tot alhora, ja que la previsió és anar «ajustant» les franges horàries en funció de la realitat de cada zona.

La realització d’esport s’ha de fer de forma individual, sense utilitzar instal·lacions esportives, en espais naturals, parcs o carrers de cinc metres d’amplada i sense ús del vehicle.

En paral·lel, el Govern també va ampliar la seva bateria de mesures econòmiques destinades a esmorteir les conseqüències de la pandèmia. Així, més enllà d’aprovar la prestació extraordinària de 200 euros per nucli familiar, que es podrà sol·licitar a partir de dijous, el Govern ha donat curs a una línia de préstecs a través de l’ICF per valor de 700 milions. Els destinataris són les empreses i autònoms, que podran demanar fins a 2,5 milions d’euros a tornar en cinc anys amb un de carència.

Cribratge ampliat

Notícies relacionades

També ha ampliat el Programa Orfeu, de cribratge de la població. Si fa 15 dies es va anunciar que en el termini de sis setmanes es durien a terme 160.000 proves PCR, aquestes s’amplien ara a 309.000, gràcies a la incorporació de quatre universitats catalanes. També augmenta la dotació del programa, per l’Administració catalana, que passa dels 1,38 milions als gairebé 2,6.

D’altra banda, el Govern va decidir la tornada de les tasques en diverses obres viàries a la província de Lleida (entre les quals a la Vall d’Aran) i Tarragona. Així mateix, va atorgar la qualificació d’essencial les pròximes feines d’adaptació i millora dels centres educatius. Tasques a les quals es va donar la llum verda per iniciar el seu estudi i tramitació.