Empresonat pel cas de les targetes 'black'

La presó de Soto del Real concedeix la semillibertat a Rodrigo Rato

L'aprovació va ser adoptada per la junta de tractament de la presó i ara ha de ser ratificada per la Secretaria General d'Institucions Penitenciàries

L'exvicepresident del Govern del PP i expresident de Bankia podria sortir del presidi a treballar i només haver de tornar a dormir a la seva cel·la de dilluns a dijous

jcarbo45611795 rato181025131630

jcarbo45611795 rato181025131630 / VICTOR LERENA

1
Es llegeix en minuts
Europa Press

La junta de tractament del centre penitenciari de Soto del Real (Madrid) ha proposat concedir el tercer grau o la semillibertat a Rodrigo Rato, exvicepresident del Govern i expresident de Bankia.

L’exdirigent del PP compleix condemna de quatre anys i mig de presó pel cas de les targetes ‘black’ i espera conèixer la sentència per la sortida a borsa de Bankia.

La proposta d’elevar de segon a tercer grau Rato li permetria sortir de la presó a treballar, i només haver de tornar a dormir de dilluns a dijous. Va ser aprovada aquest dimecres per la junta de tractament i ara ha de ser ratificada per la Secretaria General d’Institucions Penitenciàries.

Rodrigo Rato, de 70 anys, va ingressar a la presó madrilenya a finals d’octubre del 2018 i fins ara era l’únic dels 15 condemnats empresonat per les targetes ‘black’ que continuava en el règim ordinari.

Fa dos mesos va sortir de la presó per disfrutar de dos permisos de sis dies cada un concedits per l’Audiència Nacional,  que el va autoritzar atenent al bon comportament i al no apreciar-se risc de fuga.

Complerta una quarta part de la condemna

Des de principis de desembre del 2019, quan feia una mica més d’un any que era a la presó, Rato ja podia començar a demanar permisos ordinaris a l’haver complert una quarta part d’aquesta condemna, tot i que en paral·lel està a l’espera que es publiqui la sentència per la sortida a borsa de Bankia, un cas en el qual la Fiscalia Anticorrupció va elevar la seva petició inicial per sol·licitar uns altres vuit anys i mig de presó.

Notícies relacionades

A l’ingressar a la presó, l’exvicepresident va demanar perdó. «Accepto les meves obligacions amb la societat i assumeixo els errors que hagi comès. Demano perdó a la societat i a aquelles persones que s’hagin pogut sentir decebudes», va dir davant de la premsa a les portes de Soto del Real.

A causa de la pandèmia de coronavirus, el Ministeri de l’Interior ha suspès els permisos de sortida i també les comunicacions físiques de tots els presos. A més, la direcció de Soto del Real va aïllar de forma preventiva fa uns dies el mòdul 10 on compleixen condemna Rato i altres presos com l’extresorer del PP Luis Bárcenas i l’exconseller madrileny Alberto López Viejo després de detectar un positiu.