CRSIS SANITÀRIA

Segon dia de fallades en el sistema de repartiment de mascaretes

La xarxa informàtica de receptes electròniques continua bloquejada o funciona amb extrema lentitud

Des dels col·legis de farmacèutics avisen que cap usuari es quedarà sense aquesta protecció

zentauroepp53174513 barcelona 20 04 2020 sociedad coronavirus las farmacias repa200420095739

zentauroepp53174513 barcelona 20 04 2020 sociedad coronavirus las farmacias repa200420095739 / RICARD CUGAT

2
Es llegeix en minuts
J. G. Albalat
J. G. Albalat

Redactor

Especialista en judicials

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Per segon dia consecutiu el repartiment de mascaretes gratuïtes a les farmàcies està provocant el bloqueig i lentitud del sistema informàtic de receptes electròniques, segons ha pogut comprovar EL PERIÓDICO en apotecaries de Barcelona i poblacions dels voltants. Aquest dimarts l’afluència d’usuaris a aquests establiments és alta en comparació a qualsevol jornada anterior a l’estat d’alarma. En un dia i mig, segons fonts del sector, s’han dispensat ja unes 500.000 mascaretes.

«Cap usuari es quedarà sense, però ha de venir de manera ordenada i segons el grau d’immediatesa i urgència per tenir-ne una. El més important segueix sent la higiene i la distància de seguretat si se surt al carrer. Les persones grans millor que es quedin a casa», ha advertit Francisca Aranzano, vocal d’oficina de farmàcia del Col·legi de Farmacèutics de Barcelona. «És important que les mascaretes les dispensem els farmacèutics, perquè d’aquesta manera també ensenyem com col·locar-les», recalca. «Perquè la gent gran no surti de casa, tenim voluntaris estudiants que li porten els medicaments a casa», recalca aquesta professional.

Les 3.227 farmàcies de Catalunya afronten aquest dimarts el seu segon dia de repartiment de les mascaretes gratuïtes ofertes per la Generalitat, després que ahir dilluns es distribuïssin unes 309.000 malgrat les continues fallades en el sistema informàtic que controla les receptes electròniques. Aquesta caiguda de la xarxa va provocar que els farmacèutics, de manera excepcional, apuntessin el número identificatiu dels usuaris per registrar, quan el sistema ho permetés, l’entrega d’aquest sistema de protecció.

Milions d’unitats

Notícies relacionades

Les farmàcies catalanes disposen d’una remesa d’1,5 milions d’aquests elements, 450 per cada centre, i el repartiment continuarà durant els pròxims dies i setmanes, quan arribaran noves partides, fins a arribar als 14 milions de mascaretes, quirúrgiques i d’un sol ús. La segona unitat costarà 0,76 cèntims cada una. Les farmàcies, segons les fonts consultades, continuen tenint problemes per aconseguir alcohol, gel de desinfecció i guants. Fins al punt que hi ha llistes d’espera per poder comprar algun d’aquests productes quan arriben al local. A més, les mascaretes no subvencionades s’han disparat a preus desorbitats.

Fonts del sector han informat que tècnics informàtics han treballat durant tota la nit per resoldre les fallades del sistema. Tot i així, segons algunes farmàcies, la xarxa per inscriure les receptes electròniques continua donant problemes. El president de la Federació d’Associacions de Farmàcies de Catalunya (FEFAC), Antoni Torres, ha reconegut que el sistema encara continuava «molt inestable».