pel coronavirus

Barcelona impulsa un «pacte de ciutat» per remuntar la crisi

Collboni convoca una gran taula amb agents socials, econòmics i culturals que debutarà el dia 28

L'ajuntament busca el màxim consens amb l'oposició per reformular els seus pressupostos

undefined53140835 16 04 2020 el primer teniente de alcalde  jaume collboni  po200416140901

undefined53140835 16 04 2020 el primer teniente de alcalde jaume collboni po200416140901 / AYUNTAMIENTO DE BARCELONA - BETE

3
Es llegeix en minuts
Patricia Castán

Barcelona començarà a construir dimarts que ve els fonaments del «pacte de ciutat» amb què es vol remuntar la profunda crisi econòmica, social i cultural que deixaran la pandèmia i el progressiu desconfinament. Ho farà celebrant la primera sessió (dia 28) de la taula de treball on pretén alinear tots els agents implicats: sindicats, patronals, experts, entitats socials, àmbit cultural i científic... L’ajuntament va concretar ahir en una roda de premsa telemàtica la mesura que ja va reclamar el grup municipal d’ERC i que la mateixa alcaldessa Colau es va comprometre a desenvolupar en el ple local de divendres passat.

El Pacte per Barcelona que ha plantejat el primer tinent d’alcalde d’Economia, Jaume Collboni, parteix d’«acords de ciutat i consensos per reactivar» la capital catalana. L’edil socialista i soci de Colau en el govern municipal assumeix que «la crisi econòmica que vindrà serà més profunda del que s’havia previst inicialment. Amb vocació de sortir del pou tan aviat com sigui possible, ja ha traslladat als grups de l’oposició el seu doble objectiu de constituir aquesta taula de ciutat, alhora que un gran pacte pressupostari que reformuli les finances del 2020 i projecti les del 2021, amb el complicat objectiu de tornar a la normalitat com abans millor. 

Equilibri pressupostari

«Els pressupostos i la fiscalitat s’hauran d’adaptar als pròxims mesos i probablement anys», ha insistit, davant d’una «situació mai vista, que necessita una resposta inèdita». Per fer-ho, el consistori ofereix «flexibilitat i entesa», ha dit Collboni. No obstant, com ha puntualitzat el regidor de Presidència, Jordi Martí, l’ajuntament és més partidari de compensar la fiscalitat amb ajuts i subvencions als qui ho necessitin, que a rebaixar sistemàticament els impostos, com reclamen algunes patronals.

I és que comença un nou període d’equilibri financer per a l’ajuntament barceloní, que inicialment va xifrar en 200 milions d’euros la caiguda d’ingressos per la paralització de la ciutat, però que davant de la prolongació de l’estat d’alarma avisa que aquesta xifra creixerà. Per discutir la modificació pressupostària, el govern municipal allarga la mà a la implicació dels set grups polítics, amb l’objectiu del màxim consens. Com a exemple, l’equip de Colau recolzarà les propostes (no pressupostàries) que demà es plantegin en la reunió de comissions del Consell Municipal. 

A més del drama sanitari, Collboni assumeix que caldrà «reimpulsar la ciutat des de tots els punts de vista, començant per l’economia», però  dotant-se d’instruments amb criteris de cohesió, equitat, cures als més vulnerables i salut, va resumir.

El líder socialista va advocar per l’optimisme al veure més enllà del desastre i pensar a reconstruir una ciutat «més resilient i habitable», atendre la reputació de Barcelona «en col·laboració publico-privada», i anar de bracet de l’àrea metropolitana.

Oportunitat de millora

També Martí va insistir que després del dur ‘reset’, serà el moment d’articular una recuperació del municipi on els ingressos arribin a tots els ciutadans i els pactes impliquin tots els agents. També, de noves polítiques en vivenda i turisme, per exemple.

Notícies relacionades

El primer repte serà abordar la taula de dimarts que ve, on, a més de tots els partits polítics, hi haurà representats interessos molt dispars (del tercer sector als centres de recerca; d’empresaris a sindicats). En espera que fruit d’aquest treball, que pot durar uns mesos, sorgeixin actuacions per a un horitzó d’un any i mig, afirmen. Unes les impulsarà el consistori després de pactar amb els agents de la ciutat; d’altres, els mateixos sectors (del cultural a l’econòmic) i d’altres seran demandes a poders superiors (del Govern a la Unió Europea).

En aquest escenari, Martí ha remarcat que l’acord  acabat d’anunciar entre el Govern de Pedro Sánchez i la Federació Espanyola de Municipis i Províncies perquè els ajuntaments puguin recórrer als romanents pressupostaris d’exercicis passats «donarà una mica més d’oxigen» als municipis. 

Els interlocutors recolzen buscar un acord global

Els sectors més afectats econòmicament per l’estat d’alarma veuen amb bons ulls un acord conjunt per tirar endavant. El combatiu Gremi de Restauració confia que el recolzament de l’oposició serveixi també per acabar reduint la fiscalitat municipal, ja que reclamen l’exempció per a aquest any i la reducció de taxes per al pròxim. Des del comerç, Barcelona Oberta agraeix aquesta voluntat de pacte, però insisteix que fan falta taules específiques sectorials més executives. Una cosa que Collboni també té prevista, com ha avançat avui.