La Generalitat planteja que els nens puguin sortir al carrer per franges horàries

Les sortides serien limitades en el temps i els menors de 6 a 12 anys haurien de portar mascareta

zentauroepp53154557 madrid  17 04 2020 sociedad  coronavirus    un ni o juega en200417152733

zentauroepp53154557 madrid 17 04 2020 sociedad coronavirus un ni o juega en200417152733 / DAVID CASTRO

5
Es llegeix en minuts
Jose Rico / Iolanda Mármol

Si la voracitat de la pandèmia del Covid-19 s’està acarnissant amb els vulnerables avis, el confinament té en els inquiets nens els seus principals damnificats. La hipòtesi de deixar-los sortir al carrer de manera controlada ja està sobre la taula del Govern central, que en els pròxims dies podria anunciar les primeres mesures de relaxació del confinament. Però la Generalitat va tornar a avançar-se aquest divendres i va revelar que està treballant en un pla similar que permeti als més petits sortir de casa a partir de finals de la setmana que ve. Una decisió que, d’entrada, va reconèixer que no pot prendre perquè xoca amb l’autoritat única estatal que va establir el decret d’alarma, i que, de sortida, contradiu les reiterades crides del president de la Generalitat, Quim Torra, a mantenir i prolongar el forrellat social i econòmic.

Segons va avançar RAC-1 i va confirmar la Generalitat, el pla que està ultimant el Govern permetria que els nens poguessin sortir al carrer en un termini d’entre vuit i deu dies si «continua l’evolució positiva de casos» de coronavirus. Precisament, aquest divendres, la consellera de Salut, Alba Vergés, va afirmar que Catalunya havia arribat ja al «pic» de la pandèmia, cosa que significaria que el número de contagiats i morts hauria d’anar a la baixa gradualment.

Dos metres de distància

Aquest pla de desconfinament infantil, que la Generalitat admet que depèn de l’aval de la Moncloa, passaria per sortides dels nens limitades en el temps i per franges horàries, que els menors d’entre 6 i 12 hagin de sortir amb mascareta (tot i que sigui domèstica) i que estiguin obligats a mantenir la distància mínima de seguretat de dos metres amb les persones del carrer. Una condició, aquesta última, més complicada de portar a la pràctica.

Un exemple seria que els menors poguessin sortir per fer un tomb d’una hora, sempre a prop de casa seva. En els casos de famílies amb més d’un fill petit, els menors podrien sortir junts, sempre sota supervisió d’un dels seus progenitors, almenys fins als 12 anys, ja que en els adolescents es considera que el nivell de supervisió no ha de ser tan alt.

La discussió del pla forma part, en principi, de l’ordre del dia de la reunió del Pla de Protecció Civil de Catalunya (Procicat) d’aquest dissabte, malgrat que l’Executiu català ha insistit que els pròxims dies «és important mantenir el confinament sever com fins ara». Així ho va repetir aquest divendres la consellera de Presidència, Meritxell Budó, que també va evitar tota temptativa de desobediència quan se li va plantejar què passarà si l’Estat veta el pla. Simplement va confiar que es pot arribar a un acord per aplicar-ho i va recordar que el mateix Govern central és el que aquesta setmana ha permès que molts treballadors tornessin als seus llocs de treball.

La primera reacció del Govern central va ser la previsible: el pla de la Generalitat no té possibilitats d’aplicar-se perquè vulneraria l’estat d’alarma. L’Executiu explica que Quim Torra pot estudiar escenaris de desconfinament i transmetre  certes recomanacions sobre com aplicar-los a Catalunya, però no té potestat per decretar aquesta mesura.

«Pur màrqueting»

Fonts governamentals consultades per aquest diari atribueixen la iniciativa del president a un pas més en la campanya de «pur màrqueting» que va emprendre a l’inici de la pandèmia, encara sense competències: el 13 de març va anunciar un confinament de Catalunya irreal, poques hores abans que el Consell de Ministres aprovés el decret d’alarma i també va reivindicar com a pròpia l’aturada de totes les activitats no essencials quan el Govern espanyol la va validar.  És a dir, anuncia mesures que la Moncloa té en estudi per aplicar-les en terreny autonòmic, com si, de facto, tingués capacitat d’implementar-les sent un executiu independent. «Forma part d’un pols», resumeixen fonts de l’Executiu.

Els experts consultats per Pedro Sánchez analitzen des de fa setmanes com alleujar la pressió del confinament als nens i estan avaluant diversos escenaris per determinar quina seria la fórmula més prudent de dur-ho a terme. De fet, aquesta mesura s’ha convertit en una de les prioritats per al Govern central. Conscient que la desescalada pot anar a diferents velocitats sobre el territori, segons la incidència de contagis i la situació dels hospitals, el ministeri de Sanitat ja va sol·licitar la setmana passada a les comunitats autònomes que designin un interlocutor per al desconfinament

El responsable del Centre de Coordinació d’Alertes i Emergències Sanitàries, Fernando Simón, va explicar que el problema no és només que puguin sortir els nens, sinó que aquesta desescalada ha de ser «coherent» i aplicar amb altres mesures conjuntes que evitin contagis. «Hi ha situacions que sobre el paper són molt recomanables, però que la seva aplicació pot ser complicada», ha advertit, després de recordar que els especialistes fa pràcticament dos mesos que valora constantment quins passos es poden anar fent.

No obstant, la idea de la Generalitat compta amb partidaris més enllà de l’Executiu català. El ‘lehendakari’, Iñigo Urkullu, va anunciar que plantejarà el president del Govern, Pedro Sánchez, sortides limitades al carrer de menors i de col·lectius amb necessitats especials a partir del 26 d’abril, quan finalitza l’actual pròrroga de l’estat d’alarma (que, no obstant, s’allargarà almenys fins al 10 de maig).

Però també el Defensor del Poble en funcions, Francisco Fernández Marugán, és procliu que els nens i nenes puguin sortir al carrer de manera limitada i prenent les degudes precaucions.

Colau afirma que és «urgent»

L’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, va afirmar aquest dimarts que és «urgent» que «es pugui plantejar» que els nens i nenes «puguin sortir de casa seva encara que siguin uns minuts». Colau defensa que hauria de poder permetre’s, «amb tota la precaució», que els nens surtin al carrer, mantenint el distanciament social, de manera que puguin fer un tomb a prop de casa per «prendre l’aire».

Notícies relacionades

El passat dia 13, el ministre de Transport, José Luis Ábalos, va dir que el Govern central «està buscant el moment» per «intentar veure quina resposta es pot donar» als nens perquè puguin sortir al carrer «sense posar en risc la salut ni d’ells ni de tercers».

En el mateix sentit s’ha pronunciat també el ministre de Sanitat, Salvador Illa: «Actuarem amb màxima cautela i prudència. Quan creguem que es donen les condicions perquè es pugui fer amb seguretat, prendrem aquesta decisió i la donarem a conèixer».