DESESCALADA

El Govern central aclareix que la Generalitat no pot decretar la sortida dels nens

L'Executiu considera que l'anunci de Torra és «pur màrqueting» perquè vulneraria el decret d'alarma

La Moncloa estudia diverses opcions perquè els menors puguin sortir sense risc de nous contagis

zentauroepp53154557 madrid  17 04 2020 sociedad  coronavirus    un ni o juega en200417152733

zentauroepp53154557 madrid 17 04 2020 sociedad coronavirus un ni o juega en200417152733 / DAVID CASTRO

2
Es llegeix en minuts
Iolanda Mármol

El Govern fica la banya en un forat. L’Executiu central està ultimant un pla de desescalada perquè els nens puguin sortir al carrer sota estrictes mesures de precaució, que s’anunciarà en els pròxims dies, encara sense data concreta. Aquest serà el que s’apliqui també a Catalunya, perquè la Generalitat manca de competències per implementar el projecte que ha anunciat pel seu compte i que preveu que els menors comencin el desconfinament en els pròxims vuit o nou dies.  Si Quim Torra decidís aplicar-lo, vulneraria l’estat d’alarma, recorda la Moncloa.

«En el marc del decret d’alarma, la decisió l’ha de prendre el Govern d’Espanya»,ha conclòs aquest divendres el ministre de Sanitat, Salvador Illa, després que el Govern donés a conèixer el seu projecte.  Fonts governamentals consultades per aquest diari atribueixen la iniciativa del president a un pas més en la campanya de «pur màrqueting» que va emprendre a l’inici de la pandèmia, encara sense competències: el 13 de març va anunciar un confinament de Catalunya irreal, poques hores abans que el Consell de Ministres aprovés el decret d’alarma i també va reivindicar com a pròpia l’aturada de totes les activitats no essencials quan el Govern espanyol la va validar.  És a dir, anuncia mesures que la Moncloa té en estudi per aplicar-les en terreny autonòmic, com si, de facto, tingués capacitat d’implementar-les sent un executiu independent. «Forma partd’un pols», resumeixen fonts de l’Executiu.

Els experts consultats per Pedro Sánchez analitzen des de fa setmanes com alleujar la pressió del confinament als nens i estan avaluant diversos escenaris per determinar quina seria la fórmula més prudent de dur-ho a terme. De fet, aquesta mesura s’ha convertit en una de lesprioritatsper al Govern central. Conscient que la desescalada pot anar a diferents velocitats sobre el territori, segons la incidència de contagis i la situació dels hospitals, el ministeri de Sanitat ja va sol·licitar la setmana passada a les comunitats que designin un interlocutor per aldesconfinament

Illa ha insistit aquest divendres que l’Executiu central ha sol·licitat a les autonomies que «facin arribar els seus plantejaments» i que aquestes propostes «seran estudiades» pel Govern, però ha recordat que, mentre l’estat d’alarma continuï vigent, serà Madrid qui dicti les pautes de la desescalada. 

Notícies relacionades

El responsable del Centre de Coordinació d’Alertes i Emergències Sanitàries, Fernando Simón, ha explicat que el problema no és només que puguin sortir els nens, sinó que aquesta desescalada ha de ser «coherent» i s’ha d’aplicar amb altres mesures conjuntes que evitin contagis. «Hi ha situacions que sobre el paper són molt recomanables, però que la seva aplicació pot ser complicada», ha advertit, després de recordar que els especialistes fa pràcticament dos mesos que valoren constantment quins passos es poden anar fent. 

Mentrestant, els departaments d’Assumptes Socials i Família, Interior i Salut treballen en el pla per a Catalunya, que s’acabarà de discutir en la reunió del Procicat d’aquest dissabte. Es tractaria de sortides limitades en el temps i per franges horàries, mantenint la distància mínima de seguretat de dos metres amb les persones del carrer i amb mascareta a partir dels tres anys.