CRIM DE LA URBANA

Sentència pel crim de la Guàrdia Urbana: 25 anys per a Rosa Peral i 20 per a Albert López

Els imposa 10 anys més de llibertat vigilada després de sortir de presó i una indemnització de 885.000 euros

La sentència declara provat que «junts o almenys un» d'ells van matar la parella d'ella

crimen-urbana / periodico

3
Es llegeix en minuts
Ángeles Vázquez

Després de ser considerats culpables pel jurat popular, només quedava pendent saber els anys exactes de presó que hauran de complir els guàrdies urbans de Barcelona Rosa Peral i Albert López per la mort del també agent i parella sentimental d’ella, Pedro Rodríguez, el 2 de maig del 2017 al domicili que compartien a Vilanova i la Geltrú. El magistrat president del tribunal del jurat ha imposat 25 anys de presó a Peral i 20 anys a López, a l’apreciar l’agreujant de parentiu en el cas d’ella.

És la mateixa pena que demanava per a Peral el fiscal que la va acusar de ser manipuladora i freda, mentre que a López, per al qual va demanar 24 anys, li va atribuir exhibir una «masculinitat primitiva». La sentència també els imposa indemnitzar amb 450.000 euros el fill del mort, amb 225.000 euros el seu pare, amb 100.000 euros cada un dels seus germans i amb 10.000 euros la seva antiga companya sentimental i mare del seu fill, cosa que suma un total de 885.000 euros. Quan surtin de la presó, compliran 10 anys de llibertat vigilada i no es podran acostar a menys de 1.000 metres dels familiars de la víctima.

Relació amb quatre

La sentència relata que Albert López i Rosa Peral es van conèixer treballant com a guàrdies urbans i van iniciar una relació sentimental sense convivència el 2012, o almenys a partir de principis de 2013, i que coexistia mentre ella vivia al costat del seu marit i les seves dues filles menors d’edat». L’estiu del 2016 va iniciar una altra relació amb la víctima, que «va simultaniejar durant un temps amb el seu matrimoni i amb López».

El desembre del 2016 l’acusada es va separar del marit i va intensificar la relació que tenia amb la víctima, fins al punt de viure junts a casa seva. Al gener, Albert López se’n va adonar, cosa que va provocar que es distanciés de Peral i que li digués a Pedro Rodríguez que ell havia tingut una relació amb ella. Rodríguez va començar a desconfiar de Peral i van sorgir les discussions de la parella, a la qual cosa es va afegir que López comencés a sentir una «hostilitat profunda envers la víctima» i un «ferm desig de venjança».

Entre març i abril del 2017 hi va haver «un nou i gradual acostament, emocional primer, i sentimental després, entre Rosa Peral i Albert López, que va desembocar en el fet que tots dos arribessin a la conclusió que la víctima, per diverses raons, obstaculitzava la seva relació i situació». En aquest context, «tots dos van començar a traçar un pla a fi d’acabar amb la vida de la víctima». El van posar en marxa la nit de l’1 al 2 de maig de 2017.

Junts o almenys un d’ells

Havien anat insinuant que hi havia «un enfrontament personal entre la víctima i l’exmarit de l’acusada» i només havien d’«esperar que el primer estigués adormit o descansant». Aquella nit, Peral va trucar López i, a la matinada, ell va anar a la casa i, «conjuntament, o almenys un d’ells amb l’anuència i col·laboració activa de l’altre, van agredir la víctima i la van privar de la seva vida de forma violenta». La sentència precisa que «van actuar amb el comú ànim o intenció, o coneixent i assumint les altes probabilitats que hi havia, d’acabar amb la vida del Pedro si actuaven en la forma en què ho van fer».

A continuació, «van acordar fingir que la víctima desenvolupava la seva vida amb normalitat, i la nit del dia 2 van utilitzar el seu mòbil en diferents ocasions» i es van desplaçar amb ell als voltants de la vivenda de l’exmarit de Rosa. De matinada van portar el cos al maleter a una pista forestal a l’àrea del pantà de Foix i van calar foc al vehicle amb el cos de la víctima al seu interior. Va resultar «gairebé carbonitzat del tot per l’acció de les flames, sense que hagin quedat restes o signes suficients de la causa violenta de la seva mort», lamenta la sentència.

26 sessions i 57 testimonis

Notícies relacionades

El judici amb jurat popular del crim de la Guàrdia Urbana va constar de 26 sessions en vista pública durant un mes i mig. Hi van intervenir 57 testimonis, 38 pèrits i 15 forenses. Les últimes sessions es van accelerar pel coronavirus, per evitar que es repetís. Rosa Peral va donar positiu per Covid-19.