JUDICI A L'AUDIÈNCIA DE BARCELONA

El jurat recorrerà els tres escenaris clau del 'crim de la Urbana'

Una comitiva judicial acudirà a la casa de Rosa Peral, a la vivenda del seu exmarit i on va aparèixer el cadàver

No és habitual practicar la inspecció ocular i encara menys en tres llocs en un judici amb tribunal popular

crimen-guardia-urbana / periodico

4
Es llegeix en minuts
J. G. Albalat
J. G. Albalat

Redactor

Especialista en judicials

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Dilluns a les 10 del matí a la porta de l’Audiència de Barcelona. Aquesta és l’hora i el lloc on han sigut convocats els advocats, fiscals, funcionaris judicials i el jurat, compost per nou persones i dos suplents, del conegut ‘crim de la Urbana’. Des d’aquest lloc sortirà una caravana de vehicles per practicar una prova inusual en un judici amb tribunal popular: una inspecció ocular.

L’objectiu és que els membres del jurat vegin els tres escenaris claus en l’assassinat del guàrdia urbà Pedro. R. i pel qual també estan acusats els policies municipals Rosa Peral, la seva nòvia, i el seu amant, Alberto López. Els ‘nou homes sense pietat’ aniran sols en un cotxe, els advocats i fiscal en un altre i el jutge que presideix el judici, Enrique Rovira, i els funcionaris en un altre. Els processats també hauran de ser presents en aquesta diligència judicial.

Les fonts judicials consultes per aquest diari asseguren que no és habitual la pràctica d’una inspecció ocular en un judici amb jurat. A Barcelona només se’n recorda una el gener del 2014 per un homicidi. A Girona també s’han realitzat diligències a l’exterior en tres ocasions. A la resta d’Espanya es coneixen pocs casos. Un d’ells és recent i va ser durant el judici celebrat a Alacant l’octubre de l’any passat per l’assassinat de María del Carmen Martínez, vídua de l’expresident de la Caixa d’Estalvis del Mediterrani (CAM), el 9 de desembre del 2016. En aquest assumpte, el jurat va absoldre el gendre de la víctima, que era l’únic acusat. Els ‘nou homes sense pietat’ van ser conduïts al concessionari de cotxes on es va produir el crim. 

Però en aquesta ocasió, el jurat que haurà de dictar el veredicte sobre Rosa Peral i el seu amant Albert López per l’assassinat ocorregut entre la matinada de l’1 al 2 de maig del 2017 es traslladarà, juntament amb tota la comitiva judicial, al lloc on es va cometre el crim, la casa de la dona acusada a Vilanova i la Geltrú. En la inspecció ocular, segons les normes que ha marcat el jutge que presideix el judici, ni el fiscal, ni els advocats, tant els defensors com el de l’acusació particular, podran dir res o dirigir-se al jurat. Les úniques indicacions que rebrà el tribunal popular seran per part d’un funcionari. Així, podrà recórrer les dues plantes del xalet del carrer Llorers en una urbanització de Vilanova i la Geltrú. No serà la primera vegada que Rosa el trepitja des de la seva detenció. Ja ho va fer el juny del 2017 en la reconstrucció dels fets ordenada pel jutge que va instruir el procés, dies després del crim.

El mòbil de la víctima

Després el jurat recorrerà la distància que separa la casa de Vilanova i la Geltrú de la urbanització El Papagai de la Bisbal del Penedès on residia Rubén, l’exmarit de l’acusada, a qui van provar d’implicar en el crim. Des d’allà, segons els investigadors, els dos processats van enviar diversos missatges des del mòbil de Pedro R., la víctima, simulant que continuava viu i que s’havia ficat en una baralla mortal amb l’exmarit, amb qui estava enemistat. L’estratègia no els va funcionar: aquell dia Rubén no era a casa i Pedro ja estava mort.

Notícies relacionades

Després, Rosa i Albert van conduir el cotxe amb el cadàver de Pedro al maleter fins a una pista forestal de la carretera BV-2115, al punt quilomètric 9,9, dins del terme municipal de Castellet i la Gornal (Alt Penedès). Aquesta serà l’última parada de la comitiva judicial. I és que els dos acusats van aparcar el vehicle al camí que desemboca al pantà de Foix, van ruixar el cotxe de Pedro amb gasolina i li van calar foc. El cadàver va quedar calcinat i només va poder ser identificat gràcies a dues pròtesis que li havien implantat a l’esquena uns mesos abans. La fiscalia reclama 24 anys de presó per assassinat per a Albert i 25 per a Rosa, per l’agreujant de parentiu.

Amb aquesta inspecció ocular, els membres del jurat podran veure els llocs dels quals tant han sentit parlar al judici. Però el més important és que quan declarin els diferents pèrits que han participat en la investigació, amb la possible exhibició de fotografies, el tribunal podrà tenir present els llocs claus del crim i valorar les proves que es presentin davant d’ells. La fiscalia s’ha inclinat per aquesta prova, no per una nova reconstrucció dels fets, perquè així no es dona protagonisme als acusats, que ja seran interrogats en la recta final del judici. La intenció és que el jurat faci una composició de lloc per poder valorar en quines circumstàncies es va produir l’assassinat. Un inconvenient és que l’arma homicida no s’ha trobat i que Rosa i Albert s’han acusat mútuament d’haver acabat amb la vida de Pedro R.