DESPRÉS D'UN MES DE CONFINAMENT

Sanitat creu que deixar sortir els nens de casa pot ser beneficiós

Fernando Simón afirma que la mesura no pot aprovar-se de «manera improvisada» perquè cal aplicar mecanismes per controlar abusos

El ministeri i pediatres treballen per coordinar la sortida dels menors d'edat al carrer quan comenci la fase de desescalada

sanidad-nios / periodico

3
Es llegeix en minuts
Efe

El Ministeri de Sanitat considera que deixar sortir els nens de casa per fer passejos diaris és una mesura que «pot arribar a ser beneficiosa» si es pren «correctament» i creu que pot ser aplicable en totes les comunitats autònomes.

Ho ha assegurat el director del Centre de Coordinació d’Alertes i Emergències Sanitàries, Fernando Simón, que s’ha reincorporat aquest dimarts a la roda de premsa diària després d’haver estat en quarantena arran de donar positiu en coronavirus.

Simón ha recordat que durant l’estat d’alarma el responsable de prendre aquest tipus de decisions, com la que respecta als nens, és el Govern, i ha reconegut que algunes de les mesures de control que s’estan aplicant, a mesura que es van generant millors hàbits en la població, «es poden posar sobre la taula com a accions que es poden anar modificant en el futur».

I una, ha precisat, és la possibilitat que els nens puguin sortir amb els seus familiars al carrer diàriament en algun moment determinat, tot i que ha assenyalat que «no depèn únicament de Sanitat».

«Controlar abusos»

«Cal valorar correctament si és una mesura beneficiosa i jo entenc que, en principi, pot arribar a ser-ho», ha dit Simón, que ha explicat que caldrà aplicar mecanismes adequats per implementar-la i controlar els excessos i abusos. No es pot fer de manera improvisada».

Sobre si s’ha d’adoptar de manera uniforme en totes les comunitats autònomes, Simón ha valorat els beneficis que les mesures que s’han pres fins ara s’hagin fet de forma homogènia.

I la dels nens és «una mesura que pot beneficiar a tothom i, si es pren correctament, serà aplicable en totes les comunitats autònomes», ha apuntat. 

Una sortida per a la fase de desescalada

A més, l’Associació Espanyola de Pediatria (AEP) treballa amb el Ministeri de Sanitat en un document per organitzar de manera «coordinada» i donar prioritat a la sortida dels menors al carrer quan arribi la fase de desescalada per la pandèmia del coronavirus. 

Així ho ha assegurat la presidenta de l’AEP, María José Mellado, en declaracions facilitades per aquesta associació, en què ha assenyalat que és difícil concretar en aquest moment les mesures que es prendran en la fase de desescalada en relació amb els nens, però sí que ha avançat que s’està fent conjuntament amb Sanitat un document «de consens» sobre això. 

Mellado ha afirmat que a l’AEP li ha semblat «prudent i desitjable» que mentre el Govern mantingui el confinament decretat per frenar la pandèmia pel coronavirus els nens i adolescents el compleixin igual com la resta de la ciutadania. 

«¿Per què som tan previnguts? s’ha preguntat Mellado, perquè, ha afegit, els nens són una població que pot ser «una transmissora silent», per això, no només cal protegir els altres menors que puguin infectar-se pel contacte sinó també als adults que hi interactuïn. 

Mellado ha destacat que l’AEP té aquesta actitud una vegada que han contactat amb la seva junta directiva, formada pels presidents de les societats regionals i societats com la de psiquiatria infantil, pediatria social o infectologia pediàtrica, entre d’altres. 

La presidenta de l’AEP ha explicat que els nens tenen una «naturalesa extraordinàriament resistent a tot» i que són capaços de superar totes aquestes traves. 

Pel que fa a la possibilitat que el confinament afecti l’activitat física dels menors, ha reiterat que els nens petits estan tot el dia saltant i corrent per casa i els que són una mica més grans també realitzen activitats que en aquest temps els han anat proposant les famílies. 

Sobre la dieta, ha assenyalat que el recomanat és que sigui menys calòrica, amb més presència de fruites i verdures i menys aliments dolços i fregits. 

A més, ha insistit que el confinament no repercutirà pràcticament gens en la massa muscular dels menors. 

Notícies relacionades

No obstant, ha instat els pares a participar aquest dimecres en una trobada ‘online’ organitzada per l’AEP per respondre als dubtes sobre la salut dels nens i adolescents durant el confinament. 

Els pares podran plantejar les seves consultes a través d’un correu que s’habilitarà durant la retransmissió.