sortides diürnes

Justícia deixarà que alguns presos del procés tornin a sortir per treballar

Podran reincorporar-s'hi si l'empresa on anaven en virtut de l'article 100.2 ha reprès l'activitat

La fiscalia discrepa a l'entendre que les presons evitaven les entrades i sortides per evitar el contagi

zentauroepp46303013 20181223 year181223221053

zentauroepp46303013 20181223 year181223221053 / HANDOUT

3
Es llegeix en minuts
Efe

Els líders independentistes presos que tenien autoritzades sortides per treballar en virtut de l’article 100.2 del reglament penitenciari podran reincorporar-se a la seva ocupació sempre que l’empresa hagi reprès l’activitat laboral, segons ha informat el Departament de Justícia.

Coincidint amb la relaxació de les restriccions a la mobilitat decretades en l’estat d’alarma, el Departament de Justícia ha obert la porta a permetre sortides laborals dels presos subjectes al 100.2, però per a això hauran d’acreditar que els centres on treballen han reprès la seva activitat.

Des de la fiscalia, que previsiblement informarà desfavorablement a la mesura si li’n donen trasllat, es considera «absurd» que surtin a treballar quan «no és indispensable» i, fins i tot, en certa manera, és «una barbaritat» fomentar les entrades i sortides de presó quan en general a totes les presons s’estan restringint, informa Ángeles Vázquez. Per això s’han suspès fins i tot les visites, per evitar el risc de contagi.

No obstant, les fonts consultades entenen que es tracta d’una mesura de caràcter sanitari que entra dins de les competències de la presó. Precisament, també per la pandèmia, la fiscalia ha donat aquest dimarts una instrucció als fiscals penitenciaris en relació amb la suspensió de la pena de treballs en benefici de la comunitat. Com que se suspenen per causa major no es pot imputar el pres, de manera que es considerarà que els està realitzant. 

No afecta el voluntariat o cuidadors familiars

Una vegada tornin a la presó a passar la nit, els reclusos que surtin a treballar no podran compartir espai ni estar en contacte amb altres presos que no hagin disfrutat de permisos, mesura amb què el Departament de Justícia pretén evitar la propagació del coronavirus dins dels recintes penitenciaris.

La mesura no afectarà els presos a qui se’ls van autoritzar sortides pel 100.2 per cuidar familiars o dur a terme tasques de voluntariat, com és el cas de l’expresidenta del Parlament Carme Forcadell, l’exconsellera de Treball Dolors Bassa o l’expresident de l’ANC Jordi Sànchez.

Junqueras, amb la universitat tancada

Tampoc sembla probable que l’exvicepresident de la Generalitat Oriol Junqueras pugui reprendre la seva feina com a docent a la Universitat de Vic, ja que el rectorat va decidir tancar les seves instal·lacions –amb algunes excepcions limitades a investigacions en laboratoris– a l’agreujar-se la situació sanitària per la pandèmia de coronavirus.

Actualment, són un total de 22 presos els que tenen autoritzat un 100.2 per anar a treballar, que se sumen a 1.841 més en tercer grau, que també podran acudir al seu lloc si compleixen les condicions exigides per la Generalitat.

207 reclusos subjectes a l’article 100.2, confinats a la presó

Els líders independentistes presos van prescindir de les seves sortides pel 100.2 quan es van extremar les limitacions a la mobilitat per l’evolució de la pandèmia. Actualment, 207 dels reclusos amb 100.2 o tercer grau estan passant el confinament a la presó i la resta estan reclosos als seus domicilis.

En funció del nombre de reclusos que acreditin que s’ha reprès la seva activitat laboral, la secretaria de Mesures Penals de la Generalitat decidirà si se’ls canvia de mòdul dins de la presó on compleixen condemna o si se’ls trasllada a un centre obert.

Estudi de confinament en domicilis

Notícies relacionades

El Departament de Justícia va ordenar a les juntes de tractament que estudiessin escletxes legals per permetre que complissin el confinament als seus domicilis als reclusos subjectes al 100.2, però les presons només ho van concedir a un quinzena d’interns, cap d’ells els líders del procés.

En declaracions als mitjans, la consellera de Justícia, Ester Capella, ha destacat que les persones preses tenen «els mateixos drets i oportunitats» que les que viuen en llibertat i ha precisat que quan tornin a presó els interns hauran de fer vida separada de la resta de reclusos per evitar contagis.