ESTAT D'ALARMA

El Govern prorroga 14 dies els controls de fronteres amb França i Portugal

La mesura estarà en vigor fins al dissabte 25 d'abril

zentauroepp52968749 boadilla del monte   madrid  30 03 2020 sociedad  coronaviru200330112522

zentauroepp52968749 boadilla del monte madrid 30 03 2020 sociedad coronaviru200330112522 / DAVID CASTRO

2
Es llegeix en minuts
Efe

El Govern ha decretat la pròrroga durant 14 dies més del restabliment dels controls a les fronteres terrestres amb França i Portugal, ha informat aquest dissabte el Ministeri de l’Interior. L’ordre, firmada pel ministre de l’Interior, Fernando Grande Marlaska, entrarà en vigor aquest dissabte a la mitjanit i serà vigent fins a les 24.00 hores del dissabte 25 l’abril. El ministeri adverteix en un comunicat de premsa que l’ordre «està subjecta a noves extensions en cas de necessitat». 

El restabliment dels controls a les fronteres interiors d’Espanya amb França i Portugal va entrar en vigor el 17 de març en el marc de les mesures de contenció de la Covid-19 i amb l’objectiu de protegir la salut i seguretat dels ciutadans.

En aquests controls només es permet l’accés a territori nacional a ciutadans espanyols, persones residents a Espanya, treballadors transfronterers i aquells que acreditin documentalment causes de força major o situació de necessitat.

El transport de mercaderies, excepció

La restricció no s’aplica al transport de mercaderies a fi d’assegurar la continuïtat de l’activitat econòmica i preservar la cadena de proveïment.

La mesura tampoc afecta el personal estranger acreditat com a membre de missions diplomàtiques, oficines consulars i organismes internacionals situats a Espanya, sempre que es tracti de desplaçaments vinculats a l’acompliment de les seves funcions oficials.

La pròrroga s’emmarca dins de l’activació de l’article 28 del Codi de Fronteres Schengen que permet restablir temporalment els controls a les fronteres interiors en situacions com l’actual pandèmia.

Seguiu la restricció a ports i aeroports

A aquests controls se suma la restricció de viatgers a través de fronteres exteriors d’Espanya a ports i aeroports que va entrar en vigor el 23 de març i que continua vigent.

Per aquestes fronteres exteriors només es permet l’accés a espanyols i residents a Espanya, residents a la UE o estats associats Schengen que es dirigeixin al seu lloc de residència, titulars d’un visat de llarga durada expedit per un Estat membre o Schengen que es dirigeixi al seu lloc de residència.

També a treballadors transfronterers, professionals sanitaris o de cura de gent gran, personal dedicat al transport de mercaderies, diplomàtic, consular, d’organitzacions internacionals, militars i humanitàries, sempre en l’exercici de les seves funcions laborals.

Finalment, s’exclou persones que viatgin per motius familiars «imperatius» degudament acreditats i que acreditin documentalment causes de força major o necessitat o per motius humanitaris.

Ceuta, Melilla, Gibraltar i Andorra

Des del 23 de març també continua vigent el tancament temporal dels llocs terrestres habilitats per a l’entrada i sortida d’Espanya a través de Ceuta i Melilla.

Notícies relacionades

Interior aclareix que cap de les dues mesures de control de fronteres –les terrestres i les de ports i aeroports– és d’aplicació a la frontera terrestre amb Andorra ni en el punt de control de Gibraltar.

Això sense perjudici de la possibilitat de fer controls policials als seus voltants per verificar el compliment del disposat al reial decret de l’estat d’alarma en relació amb la limitació de moviments.