ELS SECTORS NO ESSENCIALS TORNEN A LA FEINA

El Govern recomana utilitzar mascaretes al transport públic a partir de dilluns

Proteccions reutilitzables seran distribuïdes a les estacions de metro i rodalies i als busos de tot Espanya

Sanitat pren mesures per evitar que despuntin els contagis a l'acabar el confinament total

zentauroepp52982910 metro200410174443

zentauroepp52982910 metro200410174443 / FERRAN NADEU

1
Es llegeix en minuts
Manuel Vilaseró

El Govern central recomana que s’utilitzin mascaretes reutilitzables per anar en transport públic a partir de dilluns que ve (dimarts a Catalunya), el dia en què s’acaba el confinament total al tornar als llocs de treball els treballadors dels sectors no essencials que no tinguin possibilitat d’exercir la seva tasca mitjançant el teletreball. Aquesta és una de les mesures amb què es pretén evitar que el final de la ‘hibernació’ de l’economia es tradueixi en un repunt de l’epidèmia. I per assegurar-se que tothom pot accedir a les mascaretes, aquestes es repartiran a les estacions de metro i rodalies i als autobusos.

Els treballadors dels sectors no essencials han disfrutat d’un permís retribuït que hauran de recuperar en les dues últimes setmanes que finalitza a partir de dilluns de Pasqua, per la qual cosa el risc de nous contagis augmenta.

La decisió es pren després del canvi de criteri del Centre Europeu de Control i Prevenció de Malalties, que ha passat d’aconsellar-les només a les persones amb símptomes a generalitzar-la entre tota la població, després d’estudiar l’evidència que es poden produir contagis entre persones asimptomàtiques.

El ministre de sanitat, Salvador Illa, ha afirmat que si es prenen algunes precaucions bàsiques serà suficient per evitar-ho. El lloc de risc més gran són els punts del transport públic on es produeixin algunes aglomeracions. 

Horaris esglaonats

Notícies relacionades

També es demana a les empreses que els horaris siguin escalonats sempre que sigui possible, per evitar precisament les aglomeracions de les hores punta. També que es mantingui als llocs de treball la distància mínima d’un metre. Illa també va recordar el rentat de mans i la higiene als llocs privats i públics, que són les recomanacions més útils per evitar el contagi. Tot s’explica en una Guia de Bones Pràctiques editada pel Ministeri de Sanitat.

El confinament total havia sigut reclamat per científics liderats per l’epidemiòleg català Oriol Mitjà i per la Generalitat mentre la patronal va ser molt crítica per haver-li carregat la factura a les empreses.