Espanya registra 605 nous morts, la xifra més baixa des del 24 de març

El nombre total de víctimes mortals ascendeix a 15.843, i el de persones contagiades, a 157.022

undefined53069152 madrid  08 04 2020 sociedad  coronavirus      aplausos de lo200410111942

undefined53069152 madrid 08 04 2020 sociedad coronavirus aplausos de lo200410111942 / DAVID CASTRO

2
Es llegeix en minuts
Olga Pereda

Espanya comptabilitza 605 nous morts per la crisi del coronavirus, la xifra més baixa des del 24 de març (514 defuncions). Així es desprèn de les últimes dades facilitades pel Ministeri de Sanitat i les comunitats autònomes.  La xifra de nous casos de contagis, 4.576, és la segona més baixa des del 23 de març.  Des d’aleshores, només el 6 d’abril la xifra de nous malalts havia baixat del llindar dels 5.000. Se’n van registrar 4.573.

El nombre total de víctimes mortals és de 15.843 i el de persones que han sigut encomanades, de 157.022, de les quals 55.668 s’han curat.

A la meitat de la quarta setmana de confinament, les dades confirmen la desacceleració de la pandèmia a Espanya. L’augment de la mortalitat respecte a ahir és del 3%.

Distanciament social

Respecte a la setmana que ve, quan alguns treballadors tornaran a reprendre la seva activitat, María José Sierra Moros, la cap de l’àrea del centre de coordinació d’alertes i emergències sanitàries, acaba de deixar clar en la seva compareixença diària que dilluns –dimarts a les autonomies on dilluns és festa, com ara Catalunya, Euskadi, Navarra i el País Valencià– continuarà vigent com a mesura fonamental el distanciament social, com ho era fa dues setmanes. Des de Sanitat es faran algunes recomanacions, tot i que la doctora ha insistit en el fet que, si algú té el menor símptoma, el millor és que contacti amb els serveis de salut i es quedi a casa per mantenir-se aïllat. En tot cas, tot i que l’economia no essencial tingui llum verda per tornar a activar-se, les autoritats consideren necessari que totes aquelles activitats laborals que es puguin fer teletreballant es realitzin d’aquesta manera. El confinament a les llars continuarà en els mateixos termes com fins ara.

Notícies relacionades

Per la seva banda, la secretària general de Transports, María José Rallo, ha remarcat la necessitat de minimitzar el risc de contagi de la malaltia i ha demanat allargar l’hora punta a partir de dilluns perquè als trens i busos entrin el mínim de persones possible. Rallo ha reclamat «flexibilitat» en l’inici de l’hora d’activitat.

«Continuem confinats»

El ministre de Sanitat, Salvador Illa, ha destacat que, malgrat que els nous casos creixen només al 3%, Espanya continua en una fase dura de l’epidèmia. «Continuem confinats. L’estat d’alarma es va decretar fins al 26 d’abril i, per tant, continua actiu». Respecte a la tornada a l’activitat laboral de sectors no essencials la setmana que ve, Illa, igual com Rallo, ha demanat escalonar l’hora punta per evitar aglomeracions. En tot cas, ha repetit que la distància social, així com el rentat de mans i la higiene als llocs privats i públic són les tres recomanacions més útils per evitar el contagi. Respecte a l’ús de mascaretes en la població en general, ha deixat clar que és, de moment, una recomanació. El Govern està intentat garantir el seu subministrament, especialment en estacions o on hi pot haver contacte.