la relaxació, a partir del 26 d'abril i de manera ordenada

El Govern central espera l'estudi de Sanitat per planificar la desescalada del confinament

«En aquell moment traslladarem instruccions clares», explica Montero

Ábalos demana cautela: «Ja ho veurem sobre la marxa»

GRAF590. MADRID, 03/03/2020.- La ministra de Hacienda, Maria Jesús Montero, a su durante la rueda de prensa posterior al Consejo de Ministros celebrado en el Palacio de la Moncloa, este martes. EFE/Juan Carlos Hidalgo

GRAF590. MADRID, 03/03/2020.- La ministra de Hacienda, Maria Jesús Montero, a su durante la rueda de prensa posterior al Consejo de Ministros celebrado en el Palacio de la Moncloa, este martes. EFE/Juan Carlos Hidalgo / JUAN CARLOS HIDALGO (EFE)

2
Es llegeix en minuts
El Periódico / Agencias

El Govern esperarà a tenir els resultats de l’estudi de Sanitat sobre el coronavirus per decidir sobre la desescalada del confinament i les altres mesures per mitigar el Covid-19. «En aquell moment traslladarem instruccions clares», ha afegit la portaveu, María Jesús Montero. Tot i que Montero ha admès a Antena 3 que els ciutadans podran començar a recuperar «la seva vida normal» a partir del dia 26 d’abril, la també ministra d’Hisenda ha deixat clar que l’«ocupació de carrers i places» es realitzarà «amb instruccions clares» del mateix Executiu.

D’aquesta manera, Montero ha remarcat que, de moment, l’únic que es pot «donar per fet» és la pròrroga de l’estat d’alarma fins al dia 26. Això sí, el cap de l’Executiu, Pedro Sánchez, va confirmar que hi hauria una altra pròrroga al final d’aquesta última. Montero ha explicat que serà llavors, a finals d’aquest mes, quan els ciutadans podran desenvolupar gradualment el seu dia a dia: «Es farà amb diferents escenaris que no anticipem perquè volem que els tècnics decideixin», ha apuntat.

Hores després, el ministre de Transport, José Luis Ábalos, ha insistit a ser caut. «No sabem per al 26 d’abril com estarà el país des del punt de vista sanitari, que és el que condiciona la tornada a la normalitat», ha dit Ábalos. «Ja ho veurem sobre la marxa», ha conclòs, després d’admetre que «la data de venciment de l’estat d’alarma [26 d’abril] no implica la tornada a la normalitat».

En aquest context, la ministra ha precisat que els mateixos tècnics del Ministeri de Sanitat encara requereixen informació per «dibuixar» els escenaris de la «desescalada». Per a això, el Govern central farà tests a 60.000 famílies per saber l’expansió del coronavirus. Aquest estudi es farà amb dues onades de 30.000 persones a partir de la setmana que ve i en un termini de tres setmanes. 

Estudi de Sanitat

Notícies relacionades

Aquest estudi servirà per dilucidar quines persones tenen o han passat la malaltia i si han desenvolupat «immunitat col·lectiva», una «sort de defensa global del conjunt de la ciutadania» que, segons ha explicat Montero, permet tenir «dades interessants» sobre com la malaltia pot «avançar en el futur». «En aquell moment traslladarem instruccions clares», ha afegit.

D’altra banda, la ministra s’ha referit al recompte de morts per Covid-19 després que el PP i Vox hagin qüestionat que les xifres oficials es corresponguin amb les reals. Així, ha deixat clar que la persona que mor un cop se li ha diagnosticat el coronavirus compta en el càlcul total. No obstant, hi ha morts als quals no se’ls ha diagnosticat la malaltia i que hauran de ser estudiats «després de la fase aguda» de l’epidèmia «per veure si la simptomatologia que s’havia apreciat era compatible» amb el coronavirus.