SATURACION FUNERÀRIA

El Govern calcula que el dipòsit de cadàvers de Barcelona pot col·lapsar en un mes

La Ciutat de la Justícia té espai per a 200 cossos pendents d'autòpsia, en neveres habituals i de grans catàstrofes

tanatorio-collserola / periodico

1
Es llegeix en minuts
Europa Press

Les neveres per a cadàvers de l’Institut de Medicina Legal i Ciències Forenses de la Ciutat de la Justícia de Barcelona estan al 45% de la seva capacitat, i la Conselleria de Justícia de la Generalitat de Catalunya calcula que poden col·lapsar en un mes si el ritme de defuncions es manté.

Les neveres acullen cadàvers pendents d’autòpsia i tenen capacitat per a 200 cossos: ara n’hi ha 89, dels quals 18 són sospitosos d’haver mort per coronavirus, ha explicat la Conselleria en un comunicat aquest dimecres. L’espai per als 200 cadàvers està dividit en dues zones, les neveres d’ús habitual i la sala de grans catàstrofes, amb capacitat per a 100 cada una.

La Conselleria veu «poc probable» que les neveres es quedin sense espai per assumir el volum de morts, i assegura que, si passés, hi hauria marge de maniobra per posar en marxa alternatives.

Notícies relacionades

Des de l’estat d’alarma, les morts violentes han disminuït, però han augmentat les morts naturals o per malaltia: en aquests casos, es pot demanar l’autòpsia per confirmar la causa de la mort, especialment si la persona no ha mort en un centre mèdic.

Agilitar els tràmits

Dimarts, la comissió de seguiment del coronavirus del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) va instar metges forenses, fiscalies i jutges d’instrucció a agilitar els tràmits de desjudicialització de morts per causa natural que tinguin els cadàvers conservats al dipòsit de la Ciutat de la Justícia, al constatar la «saturació» del dipòsit de cadàvers, i demanava assegurar l’espai per a casos de morts violentes.

Temes:

Coronavirus