El nombre de morts en un dia torna a pujar, amb 757 noves defuncions

Sanitat admet que Espanya encara està en la «fase dura del combat» contra l'epidèmia i que no convé «relaxar-se»

Davant les crítiques perquè l'estadística no recull tots els morts, Illa al·lega que se segueixen els criteris internacionals

casos-dia / periodico

3
Es llegeix en minuts
Patricia Martín

El balanç diari del Ministeri de Sanitat sobre la crisi sanitària indica que continua el lleuger repunt en el nombre de contagiats i morts que va començar dimarts i que el Govern va atribuir a un retard en la notificació del cap de setmana. El còmput de morts ha ascendit aquest dimecres un 5%, fins a les 14.555 persones, amb 757 morts nous en 24 hores, 14 més que els comptabilitzats dimarts. Si bé, dimarts la pujada va ser molt més gran, amb 106 de morts més respecte al dia anterior. I els quatre dies precedents hi va haver una tendència a la baixa.

El nombre de contagiats  ha pujat un 4%, fins als 146.690 infectats, amb 6.180 nous positius, 702 més que dimarts. La pujada també és menor de la registrada aquell dia, quan hi va haver 5.478 nous casos, 1.205 més que el dia anterior. 

A més, el nombre de persones curades ha augmentat un 11%, amb 4.813 altes noves, fins a les 48.021 persones. Les altes diàries s’han doblat respecte a les registrades dimarts (2.771), una de les dades més esperançadores de l’estadística.

La interpretació de Sanitat

De tota manera, el ministre de Sanitat, Salvador Illa, ha restat importància al repunt i ha recordat que mentre l’increment diari de morts la setmana passada va ser del 9%, aquesta setmana és del 6%. Per aquesta i altres dades, ha assegurat que Espanya «ha assolit el pic de la corba» i es troba ara en «fase d’alentiment» de l’epidèmia.

Davant d’això, el següent objectiu és «reduir encara més la seva propagació i els contagis», de manera que el nombre d’altes superi el dels nous casos perquè els hospitals, on encara queden «setmanes difícils», «recuperin la seva capacitat». Per això, segons ha avisat, continua «la fase dura de combat contra l’epidèmia» i, tot i que ja hi hagi equips treballant en el Govern i les autonomies en la fase de desescalat de les mesures, en cap cas convé fer una «crida a la relaxació», ja que és «necessari mantenir l’esforç col·lectiu».

La part «més difícil»

Al seu torn, el director del centre d’emergències sanitàries, Fernando Simón, ha ratificat que Espanya va aconseguint «cremar les etapes» que els experts s’havien proposat i s’ha aconseguit, per exemple, que «les ucis no s’hagin col·lapsat» –sí que ha passat en alguns hospitals, però, no, a tot Espanya–. Però encara queda «la part més difícil» per al sistema de salut, ja que quan es relaxi el confinament «serà complicat aconseguir que la gent mantingui les normes de distanciament social» i hi podria haver, per tant, un repunt important de l’epidèmia.

Notícies relacionades

Per primera vegada, el balanç diari de Sanitat no recull el còmput total de pacients que han requerit ingrés hospitalari o en uci, ja que des de fa dies unes comunitats informen de l’acumulat fins ara, i d’altres, dels ingressats en aquell moment, cosa que ha provocat que els dos índexs deixessin de servir per avaluar la tendència sobre la crisi sanitària. I la resta de valors que recull el recompte oficial tampoc permeten conèixer l’abast real de l’epidèmia, ja que només s’hi reflecteix el nombre de persones diagnosticades, no els casos lleus o asimptomàtics. El mateix passa amb els morts; només s’anoten aquells que s’han sotmès a un test previ.

Això provoca que no s’hagin computat milers de morts en residències i sense una prova que certifiqués que s’havien encomanat, com ha retret l’oposició aquest dimecres al ministre en una compareixença parlamentària. Davant les crítiques, Illa ha assenyalat que se segueixen els criteris internacionals de comptabilització. «Siguem seriosos, sisplau, no juguem a enganyar-nos a nosaltres mateixos», ha demant a la resta de portaveus parlamentaris.