27 maig 2020

Anar al contingut

sense resposta del govern

Una empresa del Masnou podria repartir un milió de testos per setmana

El seu director lamenta que la Generalitat no hi contactés fins aquest dilluns

El Ministeri de Sanitat encara no ha donat una resposta al seu oferiment

ACN

Una empresa del Masnou podria repartir un milió de testos per setmana

Cecilia Fabiano

L’empresa Grup Met, un distribuïdor del Masnou, té capacitat per repartir fins a un milió de testos PCR per detectar casos positius de coronavirus i fins a 200.000 proves serològiques per setmana per saber si una persona asimptomàtica ja l’ha passat. Així ho ha explicat aquest matí el president de l’empresa, Francesc Maristany, en dues entrevistes a RAC-1 i Catalunya Ràdio, en què ha lamentat que la Generalitat no s’hagi posat en contacte amb ells fins aquest dilluns després d’oferir-se fa uns dies, i que el Ministeri de Sanitat encara no ho hagi fet.

Es dona la circumstància que l’empresa ja ha distribuït aquestes proves a països com els EUA, Mèxic, l’Equador, Xile, Alemanya i França, però no ho ha fet ni a Catalunya ni a Espanya.

Capacitat de compra massiva

Segons ha explicat Maristany, Grup Met té un ‘partner’ logístic de l’empresa que fabrica testos per detectar el Covid-19 a Singapur i Corea del Sud i té capacitat per fer compres massives de les proves per a governs o grups clínics i farmacèutics, entre d’altres.

Tal com ha detallat el director, hi ha capacitat de producció per fer arribar les proves en un termini d’entre una setmana i 10 dies (concretament, el temps de preparar l’estoc amb gel sec a 20 graus per enviar-lo amb avió cap a Catalunya), malgrat que ha avisat que comença a «escassejar» perquè la demanda creix per l’augment de casos en altres països, com els EUA.

Maristany ha explicat que fa uns dies es va oferir als governs català i espanyol, però no va obtenir resposta fins ahir, quan un periodista li va preguntar a la consellera Alba Vergés sobre aquesta empresa i, a continuació, el president de la Generalitat, Quim Torra, li va trucar per preguntar-li dades tècniques sobre aquestes proves.

No obstant, fins aquest matí l’operació de compra encara no s’havia concretat. El president de la distribuïdora també ha lamentat que la col·laboració publico-privada no hagi «funcionat» en un cas de crisi com l’actual.

Tres tipus

Actualment, hi ha tres tipus de test: els ràpids, que amb 15 minuts permeten detectar càrrega viral però amb una fiabilitat d’entre el 20% i 30%; els que estableix l’OMS per saber si s’està infectat: els PCR, amb un 95% de la fiabilitat, que treballen de forma reactiva, i els serològics, per tenir una mostra clara de qui ja ha passat el virus i ja n’és immune. Aquesta última és una prova important per començar a plantejar el desconfinament de la població. 

Segons Maristany, cada prova PCR té un cost d’entre 25 i 30 dòlars, i les serològiques, d’entre 7 i 10 dòlars, tot i que els preus oscil·len en funció del país i el volum de la comanda.