homenatge

El Dia Mundial de la Salut reivindica la infermeria en ple coronavirus

L'OMS assenyala que almenys fan falta sis milions més de professionals d'aquest col·lectiu per atendre les emergències sanitàries globals

Unas enfermeras aplaunden el pasado mes de abril durante la pandemia

Unas enfermeras aplaunden el pasado mes de abril durante la pandemia / JOSE LUIS ROCA

4
Es llegeix en minuts
El Periódico

En plena crisi sanitària mundial pel coronavirus, l’Organització Mundial de la Salut (OMS) ha volgut retre homenatge a un dels col·lectius més exposats a la pandèmia, la infermeria, el Dia Mundial de la Salut, que se celebra aquest 7 d’abril. Els 28 milions d’infermeres i infermers del món, avantguarda de la lluita contra el Covid-19, són els protagonistes aquest dimarts del Dia Mundial de la Salut, en què un informe revela que almenys fan falta sis milions més d’aquests treballadors per atendre les emergències sanitàries globals.

«Avui celebrem la feina d’infermeres i llevadores al mostrar el nostre agraïment per la seva valentia, coratge i resolució en la resposta global. Digues-nos qui és la teva infermera o llevadora favorita», ha escrit l’OMS  en el seu perfil de Twitter, juntament amb un vídeo amb declaracions d’aquest col·lectiu.

 

El Dia Mundial de la Salut, que commemora la creació en aquesta data del 1948 de l’OMS, vol el 2020 marcar la importància d’aquesta professió, aprofitant que aquest, a més, és l’Any Internacional de la Infermeria, tot i que ha sigut sobretot la pandèmia de Covid-19 la que ha remarcat la seva vital i heroica feina.

«Infermeres i infermers són la columna vertebral de qualsevol sistema sanitari i avui molts es troben al front de la batalla contra el Covid-19», va destacar en ocasió de la jornada d’homenatge el director general de l’OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus.

Un 90%, dones

Aquesta agència de les Nacions Unides, juntament amb el Consell Internacional d’Infermeres (ICN), publica avui el seu primer informe sobre l’estat d’aquesta professió, en el qual s’assenyala que tot i que entre el 2013 i el 2018 el nombre d’infermers i infermeres ha augmentat globalment en 4,7 milions, encara és insuficient.

Regions com l’Àfrica, el sud-est asiàtic, el Mediterrani Oriental o Llatinoamèrica són les que pateixen més escassetat d’aquests professionals, que en un 90% dels casos són dones i representen més de la meitat dels professionals sanitaris.

L’estudi també mostra un repartiment desigual, en el qual una meitat de la població mundial (generalment països desenvolupats) acumula un 80% dels professionals d’infermeria, i països com l’Índia, malgrat els problemes del seu sistema sanitari, exporten molts d’aquests treballadors a nacions més riques.

El document conclou que, per fer front a l’insuficient nombre d’infermeres i infermers, els països amb falta de professionals han d’incrementar el seu nombre a un ritme anual del 8%, cosa que costaria cada any aproximadament 10 dòlars per habitant.

La xarxa sanitària, al límit

Les recomanacions de l’informe s’han convertit en una crida urgent d’ajuda en l’actual context de la pandèmia de Covid-19, que ha posat al límit les xarxes sanitàries fins i tot de països desenvolupats, que sovint importen professionals d’infermeria de tradicionals «planters» com l’Índia o les Filipines.

«Els líders polítics s’han de comprometre a seguir les recomanacions, que a la llum del Covid-19 ja no són opcionals», ha recalcat el conseller delegat d’ICN, Howard Catton, qui ha assegurat que ara la falta d’aquests treballadors «pot costar vides i augmentar les taxes d’infecció i letalitat» del coronavirus.

L’actual pandèmia «ha demostrat que estar més ben preparat en el sector sanitari, a més, és vital per a la salut de l’economia, i fins i tot per a les llibertats personals», en vista del confinament que molts països han hagut d’implementar, va recalcar l’infermer britànic.

Sanitaris malalts

El Covid-19 està causant un gran impacte a la professió, tenint en compte que en els països més afectats per la pandèmia un alt percentatge dels malalts són aquests treballadors, contagiats quan atenien els pacients.

Tot i que no hi ha xifres globals, en un dels països més afectats per la pandèmia, Espanya, es calcula que el 14% dels casos confirmats són treballadors sanitaris, molts infermeres, i a Itàlia el percentatge és del 9%.

Tampoc hi ha xifres exactes d’infermers i infermeres morts, tot i que d’acord amb Catton són almenys un centenar, inclosos 23 d’aquests a Itàlia.

Falta d’equipament

Molts sanitaris s’han infectat per la falta d’equipament d’emergència, com mascaretes o vestits de protecció, adverteixen l’OMS i l’ICN, que inclouen en l’informe l’exigència d’invertir més en aquest material.

L’informe no oblida la bretxa de gènere i remarca que, tot i que la major part dels professionals de la infermeria són dones, molts dels llocs de responsabilitat del sector són ocupats per homes.

Notícies relacionades

L’OMS i l’ICN criden en la jornada d’aquest dimarts, a través del seu informe, a millorar les condicions de treball d’una professió que aquests mesos està patint especialment i suggereixen que cada país estableixi un infermer o infermera en cap a nivell nacional per coordinar aquests professionals.

«Sense infermers i infermeres, llevadores i altres treballadors sanitaris, els països no poden guanyar la batalla contra les epidèmies, aconseguir la cobertura sanitària universal o els objectius de desenvolupament sostenible», conclouen les dues organitzacions.

Temes:

OMS Coronavirus