denúncia

Alerta per les desinfeccions fraudulentes pel coronavirus

L'Associació d'Empreses de Control de Plagues assenyala que l'intrusisme «comença a ser preocupant»

«Netejar no és el mateix que desinfectar», destaquen, i el frau «pot comportar contagis»

brasil-hospital-coronavirus

brasil-hospital-coronavirus

1
Es llegeix en minuts
Efe

L’Associació d’Empreses de Control de Plagues de Catalunya (Adepap) ha alertat que, arran de la crisi sanitària del coronavirus, hi ha empreses de neteja no especialitzades que estan realitzant serveis de desinfecció fraudulents.

Aquests serveis, segons l’Adepap, no són efectius i es realitzen sense els equips de protecció individual necessaris, amb el risc que això comporta per als treballadors, i sense les garanties necessàries, una cosa que qui els contracta no té manera de comprovar prèviament.

El president de l’associació, Quim Sendra, ha explicat en un comunicat que per comprovar ‘a posteriori’ si un espai ha sigut desinfectat cal «prendre mostres de la superfície d’una zona abans i després del tractament i portar-les a un laboratori independent».

Llavors «es veurà clarament la ineficàcia d’aquest tipus de tractaments no professionals ni especialitzats», tot i que «no és habitual que els usuaris facin aquest tipus de comprovacions», ha apuntat.

Sistemes de producció d’ozó

Des de l’Adepap han assenyalat que una d’aquestes pràctiques fraudulentes consisteix en la utilització de sistemes de producció d’ozó, que «és un magnífic desinfectant en aigua, però molt dolent en aire», i han afegit que, en el millor dels casos, «disposant d’equips molt més professionals que els que utilitzen aquestes empreses podrien eliminar bacteris, però mai virus».

Sendra ha assegurat que l’intrusisme professional «comença a ser preocupant, més quan estem parlant d’un veritable problema de salut pública».

Notícies relacionades

Ha recordat que «netejar no és el mateix que desinfectar, i no realitzar correctament les desinfeccions implica, en el cas de virus i bacteris, que continuïn presents a les superfícies mentre que qui ha contractat el servei té una falsa sensació de seguretat».

«És un frau molt greu que pot comportar contagis tant entre els que presten el servei com entre els qui l’han contractat», ha recalcat.

Temes:

Coronavirus