Malgrat l'estat d'alarma

La Setmana Santa reactiva el flux d'arribada a segones residències de Girona

Ajuntaments i veïns ja han expressat les seves queixes davant del temor que se superi la capacitat d'atenció de centres sanitaris i de proveïment

cadaques / periodico

2
Es llegeix en minuts
Efe

La Setmana Santa ha reactivat el flux d’arribada a segones residències de Girona, principalment a l’Empordà, i alguns ajuntaments i veïns ja han expressat les seves queixes davant del temor que se superi la capacitat d’atenció de centres sanitaris i de proveïment dels comerços d’alimentació.

Des de les institucions s’adverteix que els hospitals estan preparats per a la població habitual a la zona en aquesta època de l’any i que el mateix passa amb les botigues, moltes d’elles de petites dimensions en pobles de menys de mil habitants a qui acudeixen residents que, per la seva avançada edat o problemes de salut, no es poden desplaçar a grans superfícies en ciutats de referència.

El Servei Català de Trànsit ha confirmat que, divendres passat, inici de la Setmana Santa per als que disposen de dies més enllà dels estrictament festius, el descens del trànsit respecte a una altra setmana sense mesures de confinament era d’un 75,7% a la sortida de Barcelona. Vint-i-quatre hores després, dissabte, la xifra negativa creixia fins a un 89,6% i, diumenge, fins al 93%.

El vicepresident de l’Associació de Micropobles de Catalunya, Xavier Camps, alcalde de Palau de Santa Eulàlia (Girona), xifra l’increment de població en aquest municipi en un 30%, tot i que puntualitza que l’arribada massiva de propietaris de segona residència es va produir el dissabte previ a la declaració de l’estat d’alerta a Espanya.

Camps insisteix que, tot i que el comportament d’aquestes persones és majoritàriament de respecte a les mesures de confinament, el problema que comporten és «estructural, perquè si es produís un brot aquí no hi hauria capacitat per atendre tanta gent que hi ha en aquest moment».

Calonge i Sant Antoni, un destacat municipi turístic de la Costa Brava, ha vist com les denúncies i el control de vehicles es quintuplicava durant aquest cap de setmana respecte a l’anterior, malgrat les advertències per frenar l’arribada de propietaris de segones residències.

L’ajuntament confirma que s’ha apreciat «un increment de persones i de circulació de vehicles» dissabte i diumenge, que atribueix «en bona mesura» a l’inici de la Setmana Santa per a aquestes persones que viuen a Barcelona però que han optat per desplaçar-se aquests dies a les seves cases a Girona.

A la zona coneguda com Empordanet, plena de segones residències, alguns responsables municipals que prefereixen mantenir l’anonimat per evitar conflictes amb aquests altres veïns han confirmat a Efe que, durant el cap de setmana, s’han obert nombroses cases que estaven tancades i que, fins i tot, s’hi han organitzat festes i barbacoes.

Notícies relacionades

Alguns veïns i comerciants d’aquestes localitats confirmen també l’arribada de persones divendres principalment i també les celebracions que se senten amb música a volum elevat al voltant de piscines i jardins privats.

Els tradicionals mercats que algunes localitats de la Costa Brava organitzen els diumenges han comptat igualment amb una elevada assistència el Dia de Rams, com és el cas de Palafrugell i Santa Cristina d’Aro, malgrat l’estricte confinament declarat a tot Espanya