La residències denuncien un «tracte sanitari discriminatori»

«La pràctica habitual és no traslladar els malalts als hospitals», critica el Cercle Empresarial d'Atenció a les Persones Dependents

Els geriàtrics demanen una intervenció sanitària de tots els centres infectats: «Necessitem metges, infermeres i respiradors»

zentauroepp52972405 soc residencias200330234527

zentauroepp52972405 soc residencias200330234527 / FERRAN NADEU

2
Es llegeix en minuts
Elisenda Colell
Elisenda Colell

Redactora

Especialista en pobresa, migracions, dependència, infància vulnerable, feminismes i LGTBI

Ubicada/t a Barcelona

ver +

El Cercle Empresarial d’Atenció a les Persones Dependents d’Espanya (Ceapde) ha fet aquest dilluns una crida desesperada per provar d’aturar l’alta mortalitat als geriàtrics i «garantir l’atenció sanitària» de les persones que hi viuen. La presidenta del Cercle, Cinta Pascual, ha reclamat que els governs facin una «intervenció sanitària urgent» perquè, almenys, els avis siguin tractats mèdicament. «El protocol estableix que aquestes persones han de ser traslladades a l’hospital, però això està passant en molt pocs casos, se’ls està discriminant», ha criticat Pascual aquest dilluns en una roda de premsa. 

«Demanem ajuda a l’Administració per impedir la transmissió del virus», diu una carta conjunta de les empreses que gestionen els geriàtrics a tot Espanya, ja siguin públiques o privades. La mortalitat als geriàtrics no fa més que augmentar dia a dia, com també ho fa el nombre de persones residents i treballadores que tenen símptomes o són positives de Covid-19, cosa fa que no puguin acudir als centres de treball, fet que dificulta encara més la gestió dels geriàtrics. «El virus ha entrat dins dels centres, de mil formes, però ho ha fet, ara necessitem una intervenció sanitària urgent perquè aquestes persones rebin el tracte que es mereixen», ha insistit Pascual.

En concret, aquesta intervenció sanitària es basa a medicalitzar els centres de les persones grans: «Necessitem metges, necessitem infermeres, necessitem material sanitari per atendre els avis», ha dit Pascual. La presidenta del Ceadpde ha detallat que la presència de cadàvers trobats en alguns de geriàtrics s’explica per la «demora» dels serveis funeraris. «Hem arribat a esperar diversos dies que vinguessin després de notificar la defunció», ha respost.

Notícies relacionades

Malgrat les nombroses desinfeccions, els geriàtrics demanen també testos del Covid-19 i material de protecció per als seus treballadors. «Si no sabem qui té el virus, ¿com podem aïllar-los, com podem garantir l’atenció sanitària?», s’ha preguntat Pascual, que també ha demanat proves per a tots els cuidadors que estan aïllats a casa seva sense saber si han contret el virus o no. «Com ja s’ha fet amb els sanitaris, podrien tornar a treballar», ha detallat.

Material requisat

Pascual ha lamentat que el material de protecció per a aquests centres està arribant «amb comptagotes». La mateixa institució va comprar mascaretes del tipus FFP2 per als seus centres. La sorpresa va ser que el Govern central les hi va requisar. «No sabem on són, no sabem si en tindrem; nosaltres necessitem aquest material de forma urgent», ha criticat.