CORONAVIRUS

Parir sola, veure néixer el fill al mòbil

El nou reglament de la Conselleria de Sanitat valenciana impedeix a la dona tenir acompanyant a la sala de dilatació i de parts

En restringeix la presència a l'habitació pel risc de contagi, tot i que l'OMS demana que s'hi mantingui la companyia, com passa a Barcelona i Madrid

zentauroepp53042735 embarazada miguel200406152734

zentauroepp53042735 embarazada miguel200406152734 / MIGUEL LORENZO

4
Es llegeix en minuts
Nacho Herrero

La Sara no es diu Sara, però és que últimament hi ha molt poques certeses en la seva vida. A la llarga llista general d’incerteses per la crisi del coronavirus (confinament, salut, familiars, feines...), ella i la seva parella hi afegeixen que estan a punt de ser pares. La seva filla naixerà en estat d’alarma en un context d’una pandèmia mundial, això sí que ho saben.

El que també sembla clar és que segons el nou reglament de la Conselleria de Sanitat valenciana, la Sara parirà sense que ell li pugui agafar la mà i que, en el millor dels casos, ell podria veure el naixement per una videotrucada. Amb sort, el primer plor el sentiria per WhatsApp o Zoom, que es porta molt. Si no pot ser, n’hi enviaran fotos.

Mesura inèdita

Fins ara, al País Valencià hi havia una instrucció general, una recomanació segons el departament, que només menors i dependents podien estar en aquests centres acompanyats. Per això, aquestes morts en solitud i el sistema de comunicació per tauletes i telèfons que s’ha ideat per connectar malalts i familiars. Però fins i tot els centres valencians mantenien la possibilitat d’assistir al part, si les circumstàncies ho permetien. 

Això ara ha canviat i la conselleria ha enviat aquest cap de setmana un nou protocol a tots els hospitals valencians que impedeix aquest acompanyament a la dona a la sala de dilatació i a la sala de parts.

Tant a l’Hospital de la Vall d’Hebron de Barcelona com a l’Hospital La Paz a Madrid, dos dels referents en aquest camp, van confirmar a EL PERIÓDICO que es manté la possibilitat de tenir un mateix acompanyant durant tot el procés del part, també a la sala de parts.

Videotrucada

En les seves noves directrius, la conselleria valenciana apunta que «l’acompanyament al part pot suposar una situació de risc de contagi per a la mare, per al nounat, per a la parella i per al mateix personal que desenvolupa la seva tasca assistencial» i estableix noves normes.

S’interromp l’acompanyament a la sala de dilatació i de parts i es limita a una única persona l’acompanyament a la planta en tot el procés, sempre que no hagi tingut símptomes de coronavirus o no hagi donat positiu en els 14 dies previs.

A més, aquest acompanyant no podrà sortir de l’habitació durant l’estada de la mare a l’hospital i, en cas que la gestant hagi tingut símptomes de coronavirus, només es permetrà aquesta companyia si hi ha material de protecció.

Allà haurà d’esperar ‘la’ trucada. «Si la disposició de personal assistencial així ho permet, s’activarà una videoconnexió en directe mitjançant un dispositiu Smart perquè pugui presenciar alguns moments dels processos de dilatació o expulsió», assenyala el protocol. Si això no pogués ser, sempre se li «farien arribar imatges del nounat».

L’OMS, al revés

Però hi ha moltes parelles que amb això no en tenen prou. Volen estar junts si alguna cosa no va bé i també disfrutar aquesta experiència única si tot surt segons el previst. La disposició va en contra de la directriu de l’OMS, que se suposa que guia les actuacions sanitàries aquests dies i que ha recalcat que per a qualsevol dona, hagi tingut Covid-19, els seus símptomes o res d’això, «una experiència segura i positiva» implica, entre altres coses, «estar acompanyada per una persona de la seva elecció durant el part».

La consellera valenciana, Ana Barceló, no va voler aclarir aquest dilluns per què s’han desmarcat de l’Organització Mundial de la Salut i es va limitar a insistir que es tracta d’una mesura per reduir el contagi de tots els implicats.

Al preguntar-se-li per la raó per la qual aquest risc disminueix a l’habitació respecte a la sala de parts, va afirmar que «les sales de part són utilitzades per altres dones i llavors s’hauria de fer una desinfecció de tota la sala abans que hi entrés una altra de gestant».  S’entén que l’habitació, tot i que sense tanta urgència, també haurà de ser desinfectada després, però no se n’han donat detalls.

Crítiques de matrones

El nou reglament ja ha rebut les primeres crítiques obertes. L’equip de matrones de l’Hospital de La Marina Alta (Dénia) ha mostrat el seu «profund desacord» amb el reglament i destaquen que «la situació d’emergència sanitària que travessem no pot servir per arrabassar drets essencials per a les mares i els pares pels quals tant hem lluitat en els últims anys, sobretot quan no hi ha evidència que avali aquesta pràctica».

Notícies relacionades

A més, ressalten que en hospitals petits i amb poques matrones la tasca de l’acompanyant és fonamental. De fet, recorden que «hi ha evidència que el curs dels parts és més tòrpid en la mesura en què les dones se senten desemparades i violentades».  I una videotrucada, de càlida no ho és.

També l’Associació de Comares de la Comunitat Valenciana ha mostrat la seva oposició a una ordre que «s’ha emès sense firma de la persona responsable i sense expressió de l’autoritat de la qual procedeix» i que segons asseguren «lesiona dret i llibertats». Apunten que viola la llei de sanitat valenciana i que es tracta d’un acte administratiu «nul de ple dret» que «no ha de ni pot atendre’s».