El Govern reparteix un milió de tests ràpids a les autonomies

Ahir diumenge va començar l'entrega del 50% del material a Madrid, Catalunya i Andalusia i aquest dilluns es completarà

undefined52996334 medical staff of a mobile unit take samples from a woman to 200402010808

undefined52996334 medical staff of a mobile unit take samples from a woman to 200402010808 / Cecilia Fabiano

2
Es llegeix en minuts
Europa Press

El Govern central ha començat aquest diumenge a repartir entre les Comunitats Autònomes 1,02 milions de tests ràpids de coronavirus, dels quals el 50% aniran destinats a la Comunitat de Madrid, Catalunya i Andalusia.

El ministre de Sanitat, Salvador Illa, ha avançat que aquest material arribarà aquesta tarda o «demà al matí com a molt», per ser utilitzats com a complement a les proves PCR, duent a terme una tria en hospitals i residències d’avis.

En concret, la Comunitat de Madrid rebrà 206.400 tests ràpids; Catalunya, 180.000; Andalusia, 130.000; el País Valencià, 86.400; el País Basc i Galícia, 58.800 cadascuna; Castella i Lleó, 62.400; i Castella-la Manxa, 57.600.

A més, a les Canàries hi arribaran 31.200 unitats; a l’Aragó, 28.800; a Múrcia, 22.800; a Extremadura, 21.600; a Astúries, 20.400; a les Balears i Navarra, 18.000 a cada una; a Cantàbria, 13.200; a La Rioja, 12.000, i, finalment, a les Ciutats Autònomes de Ceuta i Melilla, 1.200 en cada cas.

D’aquí a una setmana, un altre milió

En roda de premsa, el ministre de sanitat ha detallat que al llarg de la setmana que ve arribaran un altre milió d’aquests tests, dins de l’acord amb proveïdors xinesos per a la compra d’un total de 5,5 milions.

Segons Illa, l’estratègia del Govern amb els tests diagnòstics del coronavirus passa per realitzar de manera «massiva» les PCRs, que són «les més fiables», segons els informes de l’Institut de Salut Carles III (ISCIII), i complementar-les amb tests ràpids. «Farem tests de manera massiva tant com sigui possible», ha afegit, recordant que si els tests ràpids donen negatiu s’han de fer proves PCR per verificar que no hi ha infecció.

Producció nacional de tests

Illa ha argumentat que el Govern està treballant per augmentar «de manera considerable» la producció nacional d’aquestes proves, així com dels lots d’extracció necessaris per realitzar-les, i que estan tenint alguns problemes de desproveïment als laboratoris. De la mateixa manera, el ministre ha assenyalat que els tests ràpids «permetran augmentar entre un 40 i 60 per cent la capacitat de fer PCRs». «Esperem, en període breu de temps, augmentar la capacitat», ha afegit.

Notícies relacionades

«Complementarem les PCRs amb els tests ràpids, que utilitzarem com a complement, en una primera fase de cribatge ràpid en llocs amb prevalença alta de la malaltia, com hospitals o residències», ha apuntat Illa, que circumscriu la seva utilitat a la nova fase en què ha entrat la lluita contra el coronavirus a Espanya, que qualifica com a transició o desescalada.

Conèixer el nombre d’immunitzats

Illa ha argumentat que també podrien servir per a un segon ús, testar la immunitat de la població. La directora del Centre de Coordinació d’Alertes i Emergències Sanitàries (CCAES), María José Sierra, ha avançat que el Ministeri, juntament amb l’Institut de Salut Carles III (ISCIII), l’Institut Nacional d’Estadística (INE) i altres entitats, està treballant en un estudi d’aquest tipus amb tests ràpids per saber «en poques setmanes» el nombre aproximat d’immunitzats davant el coronavirus a Espanya.