Crisi sanitària

Torra avala la pròrroga de l'estat d'alarma però demana acompanyar-la de confinament total

El president català considera una temeritat aixecar el confinament si no hi ha tests massius

torra / periodico

1
Es llegeix en minuts
El Periódico

Aquest diumenge el president de la Generalitat, Quim Torra, ha traslladat al president del Govern, Pedro Sánchez, el seu aval a la pròrroga de l’estat d’alarma, tot i que li ha demanat que la mesura s’acompanyi del manteniment del «confinament total, excepte els serveis essencials». Avui, l’Executiu espanyol té previst aixecar el confinament total el 13 d’abril. El president ha comparegut per informar sobre les propostes que ha defensat en la reunió mantinguda diumenge amb Pedro Sánchez i la resta de presidents autonòmics.

En relació amb la situació concreta de Catalunya, el cap de l’Executiu català ha alertat de la «sobrecàrrega màxima» dels hospitals i del fet que les unitats de cures intensives «estan al límit», i ha assegurat que no «es disposa dels equips de protecció individual que es necessiten» i que «falta molt material a les residències».

Així, constatat segons la seva opinió «el fracàs del subministrament centralitzat», Torra reclama «el retorn de les competències» assumides per l’Executiu central pel decret de l’estat d’alarma.

«Una temeritat»

Notícies relacionades

Així mateix el president defensa que «sense un pla de test massius, sense proves ni fàrmacs suficients, i amb l’actual sobrecàrrega als hospitals, s’ha de seguir amb el confinament total» perquè, avisa, «el contrari és una temeritat». Ha afegit que «el procés de desconfinament, quan es pugui fer, ha de ser coordinat, ben planificat, concertat amb Catalunya i eficaç».

En última instància, Torra ha repassat altres mesures que ja ha proposat en les últimes dates i que no han sigut ateses pel Govern: una renda bàsica universal, la suspensió del pagament de quotes impostos a empreses i autònoms i que cada comunitat autònoma pugui crear la seva ‘app’ i compartir les dades.