crisi del Covid-19

Les tres bones notícies en la lluita contra el coronavirus d'avui, 4 d'abril

zentauroepp53027759 sant pau rep les primeres mascaretes adaptades per protegir 200404182734

zentauroepp53027759 sant pau rep les primeres mascaretes adaptades per protegir 200404182734

2
Es llegeix en minuts
EL PERIÓDICO

Espanya i la resta de països del món s’escarrassen en la lluita contra el Covid-19. Tot i que el coronavirus causa cada dia noves víctimes i les xifres d’encomanats continuen augmentant, els esforços internacionals i la lluita diària del personal sanitari i els científics també donen bones notícies.

Aquestes són les tres informacions positives relacionades amb la crisi sanitària que EL PERIÓDICO vol destacar en aquesta jornada del 3 d’abril:

1. L’OMS felicita l’Hospital Vall d’Hebron

L’Organització Mundial de la salut (OMS) va felicitar l’Hospital Universitari Vall d’Hebron per la gestió feta en la crisi desencadenada pel coronavirus. «El Vall d’Hebron ha fet un gran treball per convertir-se en un centre Covid-19, reformular tots els espais i preparar tots els seus professionals per avançar-se el virus», va afirmar el doctor Bruce Aylward, director general adjunt de l’organisme, després de visitar el recinte hospitalari.

Aylward, que es va reunir amb la Consellera de Salut, Alba Vergés, va visitar el recinte amb altres responsables del Ministeri de Sanitat en una trobada a què van assistir el gerent de l’hospital (Albert Salazar), el director assistencial (Antonio Roman), la directora d’infermeria (Mari Àngels Barba) i la cap del servei d’Epidemiologia (Magda Campins).

2. Inhalar òxid nítric alleuja els malalts de coronavirus

La inhalació d’òxid nítric (NO) mitjançant un nou dispositiu pot ajudar l’«oxigenació i desinfecció» dels pulmons dels malalts de Covid-19 i alhora a no sobrecarregar els necessaris i escassos respiradors mecànics, afirma a Efe l’especialista en pneumologia d’origen cubà Roger Álvarez.

Tan aviat va ser aprovat per l’Administració d’Aliments i Medicaments (FDA) dels EUA com una de les teràpies d’«emergència» davant de la crisi del nou coronavirus, Álvarez, de la Universitat de Miami, va estrenar la setmana passada el sistema d’òxid nítric inhalat INOpulse (iNO). En una entrevista amb Efe, el pneumòleg del Sistema de Salut de la Universitat de Miami (UM) va remarcar que l’ús d’aquest petit dispositiu portàtil ha demostrat millores cardiopulmonars i la possibilitat de prevenir el deteriorament en pacients amb Covid-19.

3. Sant Pau rep les primeres màscares de busseig adaptades

Notícies relacionades

La falta de material sanitari per atendre els pacients afectats pel Covid-19 ha obligat a inventar noves alternatives per reduir els contagis. L’Hospital de Sant Pau rep avui les primeres mascaretes de bussejar adaptades a les necessitats dels professionals sanitaris exposats al virus. Aquests dispositius, que ja s’han repartit entre els metges i els infermers, formaran part de l’equip de protecció individual (també conegut com a epi) de les persones dedicades a les unitats de cures intensives o a maniobres que comportin un alt risc d’infecció.

Es tracta d’unes mascaretes de bussejar del Decathlon (un producte que la marca esportiva va retirar del mercat per donar-les a la lluita contra el coronavirus) amb un filtre d’aire en 3D imprès per l’empresa MOS. La unió de tots dos asseguraria una eficàcia del 99% pel que fa a protecció, ja que combina la protecció facial (evita qualsevol contacte directe d’agents infecciosos amb la cara) i la protecció aèria (bloqueja fins i tot els eventuals patògens que es transmeten per l’aire).