EMERGÈNCIA SOCIAL DAVANT DE LA PANDÈMIA

Es disparen les peticions de menjar als bancs d'aliments

L'augment de famílies que sol·liciten ajuda coincideix amb una reducció del nombre de voluntaris per fer els repartiments. Molts eren jubilats, que ara estan confinats

També es multipliquen les donacions d'empreses i particulars en forma d'aliments i diners. El xef José Andrés ha començat a repartir menús a Madrid i Barcelona

voluntarios-de-world-central-kitchen-de-jos-andrs-preparando-mens-s

voluntarios-de-world-central-kitchen-de-jos-andrs-preparando-mens-s

4
Es llegeix en minuts
Juan Fernández
Juan Fernández

Periodista

ver +

La tristament famosa corba del coronavirus n’ha començat a generar una altra de no menys preocupant en forma de drama econòmic i social que no para de créixer i que està castigant amb especial cruesa els sectors més vulnerables de la població. En els últims dies s’han disparat les trucades de famílies, oenagés i col·lectius ciutadans als bancs d’aliments per sol·licitar-los menjar i articles de primera necessitat.

Els responsables d’aquestes entitats assistencials no s’atreveixen a donar una xifra de l’increment, però parlen de centraletes col·lapsades i mitjans logístics desbordats.

Normalment, els quatre bancs d’aliments que hi ha a Catalunya atenen 195.000 famílies, però l’augment de peticions de menjar que estan rebent aquests dies els està obligant a reforçar els equips de voluntaris i col·laboradors per fer front a tanta demanda. «Hem de preparar-nos per a una allau de 25.000 nous sol·licitants d’ajuda en els pròxims dies», preveu Lluís Fatjo-Vila, director del Banc d’Aliments de Barcelona.

Famílies desesperades

Aquest organisme no sol treballar de forma presencial amb els destinataris dels ajuts, sinó que els tramita a través de les oenagés i associacions veïnals que operen a peu de carrer. No obstant, aquests dies els seus telèfons no donen l’abast. «Ara, directament ens truquen famílies desesperades demanant menjar. També han començat a contactar-nos grups de barri que abans no existien, però que han començat a aflorar de forma espontània als pobles i ciutats davant de la crisi del coronavirus», explica aquest cooperant.

Voluntaris del de Cantàbria preparen lots de menjar / Banc d’Aliments

Aquest increment de sol·licituds de menjar coincideix amb un moment d’especial dificultat operativa per als bancs d’aliments i les organitzacions que s’encarreguen de fer els repartiments per culpa de la pandèmia. «Molts dels nostres col·laboradors habituals són jubilats, que ara han de quedar-se a casa sense poder complir la tasca assistencial que abans atenien», revela Ángel Franco, portaveu de la Federació Espanyola de Bancs d’Aliments (FESBAL), que aglutina les 54 entitats d’aquest tipus que hi ha repartides per tot el país.

Aquesta carència s’està suplint a base d’esforç i solidaritat, i també amb la implicació de noves entitats i col·lectius que abans es dedicaven a altres tasques i que ara estan posant l’espatlla per fer front a la urgència social més urgent que està generant el Covid19, al marge de la sanitària.

UME i Protecció Civil

A Saragossa, efectius de la Unitat Militar d’Emergències (UME) s’han encarregat aquesta setmana de fer repartiments de menjar del Banc d’Aliments de la capital aragonesa, i a Cadis i Pamplona han hagut d’acudir al personal de Protecció Civil per anar casa per casa entregant els lots. A Sevilla, l’Associació d’Hotelers ha creat un grup de voluntaris per distribuir excedents de Mercasevilla. Per la seva banda, Creu Roja està destinant aquests dies a aquesta tasca bona part dels 11.000 voluntaris amb qui compta a tot el país i Càritas està suplint amb nous cooperants joves l’absència dels seus col·laboradors més veterans.

Voluntaris de la Creu Roja deixen aliments a la porta d’una casa. / CREU rOJA

Paral·lelament a l’augment de peticions d’aliments, està creixent també el nombre de ciutadans i organismes que s’ofereixen a ajudar. A través de la seva oenagé World Central Kitchen i en col·laboració amb diversos restaurants de Madrid i Barcelona, el xef José Andrés ha començat a repartir aquesta setmana «menús saludables» entre famílies necessitades d’aquestes dues ciutats. A Còrdova, una part dels lots d’aliments que abans eren repartits pels serveis socials municipals, ara els distribueix un grup d’estudiants d’un col·legi major universitari.

Per la seva banda, els ‘riders’ de Glovo han realitzat en l’última setmana 3.000 entregues solidàries a Madrid i Barcelona. Entre aquestes, figuren els 280 àpats que han portat als domicilis de les persones grans que abans eren ateses per la Fundació Espai i les visites que realitzen diàriament a les cases d'avis adscrits a la xarxa barcelonina de cuidadors Qida per comprar-los aliments i material sanitari de primera necessitat.

Existències i donacions

Els bancs d’aliments estan fent servir aquests dies els 21 milions quilos que van recollir en l’última gran recollida nacional que hi va haver el novembre de 2019 i els 16 milions de quilos que van rebre a principis d’aquest any des del Fons d’Ajuda Europea per als Més Desfavorits (FEADS). «De moment, disposem de gènere per atendre les famílies, però necessitem fer noves provisions de productes de cara a les pròximes setmanes, ja que els plans de recollida que havíem previst han sigut cancel·lats», assenyala Ángel Franco.

Notícies relacionades

En resposta a aquesta urgència, en els últims dies s’han multiplicat les donacions de menjar efectuades per empreses i particulars de tot el país, com les 150 tones de pasta que ha entregat Pastas Gallo, les 80 tones de menjar congelat que ha ofert Findus i les 18 tones d’hamburgueses que ha ofert McDonald’s. Altres firmes, com IKEA i diverses cadenes de restaurants, també els han fet entrega dels excedents alimentaris que no podran aprofitar a causa del tancament dels seus establiments.

Treball de preparació de lots en un local del Banc d’Aliments. /BANC D’ALIMENTS

També s’estan duent a terme importants aportacions econòmiques de particulars als bancs d’aliments, com els 50.000 euros que aquesta setmana ha transferit un industrial de Barcelona. Des de l’1 d’abril està operatiu el canal de donacions ‘online’ que ha posat en marxa CaixaBank, que funciona enviant la paraula ‘aliments’ al número 3814 o mitjançant la web www.ningunhogarsinalimentos.org. Igualment, FESBAL ha obert a Bankia el compte ES87 2038 2465 1460 0024 1398 per rebre diners, que anirà íntegrament destinat a la compra de menjar per atendre la crisi del coronavirus.