COM EL DE WUHAN

Una campanya mundial reclama la prohibició dels mercats d'animals vius

Pretenen prohibir «els mercats humits», on asseguren que hi ha «sang, tripes, escames i aigua que cobreixen el terra»

undefined9548473 daz08 harbin  china  11 12 08 un trabajador saca un vis n ne200402171603

undefined9548473 daz08 harbin china 11 12 08 un trabajador saca un vis n ne200402171603 / DIEGO AZUBEL

1
Es llegeix en minuts
Efe

L’organització Igualtat Animal ha llançat una campanya global en què reclama a les Nacions Unides (ONU) la prohibició dels mercats d’animals vius –on es va poder originar el Covid-19– a escala mundial per «protegir la salut i seguretat pública».

Amb imatges inèdites, obtingudes en mercats d’animals vius de la Xina, l’Índia i el Vietnam, entre els quals el de Wuhan, suposat epicentre de l’expansió del Covid-19, la campanya inclou una petició a António Guterres, secretari general de l’ONU, per prohibir «els mercats humits».

Aquesta denominació fa referència, en part, «a la sang, tripes, escames i aigua que cobreixen el terra», assenyala l’organització en un comunicat, de mercats on els animals vius conviuen amb «les restes dels que es maten in situ per als clients que desitgen menjar carn acabada de sacrificar».

La campanya, que s’ha llançat a vuit països, denuncia la situació d’animals, com ara cérvols, ossos rentadors, cocodrils i gossos, «vivint en condicions insalubres, patint deshidratació, gana i malalties».

L’organització assegura que «en aquests mercats no regulats es van originar malalties, com el SARS», i els científics «creuen que hi va començar també el Covid-19».

Això es deu, explica, al fet que els animals exòtics i els criats tradicionalment «es barregen en minúscules gàbies i recintes infectes, cosa que crea el perfecte caldo de cultiu per al desenvolupament de malalties zoonòtiques».

Grips anteriors

No és la primera vegada que un virus mortal es relaciona amb el comerç i consum d’animals vius, assenyalen, ja que «la grip H1N1 –grip porcina– i MERS –síndrome respiratòria de l’Orient Mitjà– són exemples de virus que probablement es van originar en animals i després van mutar passant als éssers humans i causant greus pandèmies».

Notícies relacionades

De fet, segueixen, «els científics creuen que el Covid-19 molt probablement es va originar al mercat de mariscos a Wuhan (la Xina), famós pel comerç d’animals salvatges».

Per això, Igualtat Animal reclama la prohibició de tots els mercats d’animals vius, que representen «un perill immediat i real per als éssers humans» i, a més, són «terriblement cruels i inhumans per als animals».