CORONAVIRUS

Un informe matemàtic dona per passat el pic de contagis i situa el de les ucis el 9 d'abril

Aquests dies sembla que s'està en el moment àlgid d'hospitalitzacions i les tres corbes presenten després «una baixada pronunciada»

Adverteix que al novembre estarem com al març si la calor no influeix en el virus i no es manté la distància social després de la quarantena

zentauroepp52908895 coronavirus valencia200324165337

zentauroepp52908895 coronavirus valencia200324165337 / A Miguel Lorenzo

1
Es llegeix en minuts
Nacho Herrero

El grup de recerca de matemàtiques Modelling Uncertainty Qualification, de la Unversitat Politècnica de València, un dels primers a estudiar aquesta crisi del coronavirus, ha presentat el seu nou model predictiu i un últim informe que assegura que ja s’ha superat el pic de contagis, que estem sobre el d’hospitalitzats i que el d’ingressats a l’uci s’assolirà la setmana que ve, el 9 d’abril.

«Hem tardat tant a tornar a treure aquest informe perquè el model és molt sensible als paràmetres i, com a conseqüència, malgrat els resultats que mostrem, la realitat és que hi ha molta incertesa sobre el que està passant i el que passarà», admet el grup en el seu informe.

És el primer que publiquen des que eel 22 de març, després de publicar onze informes diaris, i davant de l’evolució de la pandèmia, decidissin abandonar el seu anterior model predictiu, construir-ne un de nou i calibrar-lo amb les dades diàries del Ministeri de Sanitat.

El MUNQU posa com a exemple d’aquesta incertesa el canvi que suposarà en les prediccions l’efecte de la calor sobre el Covid-19.

Perill al novembre

De fet, l’informe també planteja dos escenaris d’evolució a llarg termini de la crisi, partint d’una hipotètica sortida esglaonada de la quarantena a partir de l’1 de maig, en què, cada set dies abandoni el confinament el 25% de la població. I les diferències són notables.

Notícies relacionades

En una primera opció, en què després de la quarantena es manté la distància social i la calor que s’espera que faci a partir del 15 de maig afecta el virus, el nombre de contagis després d’una dràstica davallada, continua a partir de final de maig amb una suau tendència a la baixa fins que gairebé desapareix al novembre.

Gràfiques amb els dos escenaris de futur contemplats en l’informe / GRUP MUNQU

La segona opció, amb la mateixa pauta de final de la quarantena, suposa que no es respecta la distància social i que la calor no té els efectes previstos sobre el virus. En en aquesta hipotètica situació, planteja un notable i progressiu augment en el nombre de contagis que faria que en la tercera setmana de novembre la situació fos molt semblant a la de la segona setmana de març.