SEQÜELES DEL CORONAVIRUS

Deixen en llibertat gairebé tots els interns del CIE d'Aluche

Les instal·lacions han quedat gairebé buides i només cinc interns romanien allà a primera hora d'aquesta tarda

20161022 jlr 2144

20161022 jlr 2144 / JOSE LUIS ROCA

1
Es llegeix en minuts
Europa Press

Gairebé tots els estrangers del Centre d’Internament (CIE) d’Aluche han quedat en llibertat, per la qual cosa les instal·lacions han quedat gairebé buides i només cinc interns romanien allà a primera hora d’aquesta tarda, han informat a Europa Press fonts policials.

El Ministeri de l’Interior, del qual depenen aquests centres, ha anat deixant anar durant les últimes setmanes de l’estat d’alarma la majoria dels estrangers interns en tots els CIEs d’Espanya, per la qual cosa en quedarien menys del 10% de mitjana. A Aluche també ha sigut així i ahir dimecres només en quedaven 14, per la qual cosa possiblement no en quedarà cap demà o en els pròxims dies.

Fa dues setmanes, el Defensor del Poble va demanar l’alliberament d’aquestes persones perquè es troben «en una situació particularment vulnerable» en l’escenari de la crisi sanitària actual, que a més «impedeix» que es pugui materialitzar la devolució o expulsió al seu país d’origen.

Així va respondre aquesta institució a la queixa presentada dies abans per l’Associació d’Advocats Estrangeristes, que denunciava que, al decretar-se l’estat d’alarma per la crisi del Covid-19 i davant de les restriccions imposades per tercers països a persones procedents d’Espanya, els CIEs no tenen sentit perquè «no es pot garantir de cap manera» la deportació dels interns, que és el principal objectiu d’aquestes institucions.

La salut és prioritària

Segons sosté el Defensor del Poble, les «excepcionals circumstàncies» per la crisi del Covid-19 «han de prendre en consideració de manera prioritària la salut i la seguretat, tant dels interns com dels funcionaris de policia i tot el personal que dona servei en els CIEs».

«Per aquest motiu resulta imprescindible assegurar que aquesta posada en llibertat es realitzi en condicions que permetin donar compliment a les mesures decretades en l’estat d’alarma per a tots els ciutadans», postil·la.

Notícies relacionades

Així doncs, per assegurar que es donen aquestes condicions per a la posada en llibertat dels interns, el Defensor del Poble va explicar fa dues setmanes que es troba en permanent comunicació amb la Comissaria General d’Estrangeria i Fronteres així com amb la Secretaria d’Estat de Migracions.

Per la seva part, en una roda de premsa el director adjunt operatiu de la Policia Nacional, José Ángel González, va assegurar que tota persona interna en un CIE serà posada en llibertat si durant la crisi del nou coronavirus Covid-19 i l’obligatori confinament que comporta, supera el màxim d’estada legal en aquests centres, fixat per llei en 60 dies.