EL SECTOR LES XIFRA EN 250

Les morts en residències i geriàtrics podrien ser un 50% més de la xifra oficial

El president de l'Ascad denuncia un excés de protocols i lamenta estar «absorbits» per la burocràcia

Les morts en residències i geriàtrics podrien ser un 50% més de la xifra oficial
2
Es llegeix en minuts
ACN

El president de l’Associació Professional Catalana de Directors/res de Centres i Serveis d’Atenció a la Dependència (Ascad), Andrés Rueda, ha assegurat que les morts per coronavirus en residències i geriàtrics són «com a mínim un 50% més» de la xifra oficial. En declaracions a la SER, Rueda ha assegurat que la xifra s’acosta a les 250 víctimes perquè «hi ha molts avis a qui no se’ls està fent la prova i no entren en la comptabilitat».

D’altra banda, ha criticat que hi ha una «hiperprotocolarització» i que continuen tenint falta de material de protecció per als treballadors. «Estem absorbits per aquesta burocràcia. Que entre ells es posin d’acord i ens deixin treballar», ha reivindicat el president de l’Ascad.

Rueda ha valorat que la xifra de defuncions per coronavirus en residències i geriàtrics no hauria d’estranyar, perquè és l’extrapolació del percentatge de mortalitat de les persones grans, entorn del 15%, en l’àmbit residencial.

Col·lectiu de risc

Ha assegurat que estava «previst» que les residències viurien la situació que estan vivint perquè són un col·lectiu de risc i ha criticat que des de la Generalitat no pensessin en les particularitats d’ells abans a l’hora d’abordar la pandèmia i han anat «a remolc» del criteri sanitari. «Ha pecat de poc humil o de massa taxativa al criteri sanitari», ha dit sobre la Generalitat.

Notícies relacionades

Ha valorat que s’ha arribat a aquesta situació també per la falta de material de protecció: «Si en el seu moment haguéssim tingut guants i mascaretes per a tot el personal, hauríem filtrat més la transmissió del virus als avis».

També ha criticat que la falta de material es manté, ja que se’ls diuen que arribarà material però encara no ha arribat i ha assegurat que fins ara han treballat «de la caritat», gràcies a aportacions solidàries i al que han pogut comprar els propis centres. Ha afegit que la realitat a les residències és diferent i que la corba de contagis «serà molt més llarga i alta que la de la població normal», per la qual cosa necessitaran mesures d’aïllament prolongades en el temps. Va alertar que si no es «filtra» el virus arribarà a situacions de «dèficit d’atenció».

‘Coronavirus avui’

Subscriviu-vos a la nostra ‘newsletter’ per conèixer tota l’actualitat i informació pràctica sobre el desenvolupament de la pandèmia i les seves repercussions