CRISI DEL COVID-19

La meitat dels geriàtrics catalans, amb coronavirus

362 avis de residències han mort a Catalunya, el doble que fa cinc dies

Els responsables de centres denuncien que molts avis no són traslladats a l'hospital

residencias / periodico

5
Es llegeix en minuts
Elisenda Colell
Elisenda Colell

Redactora

Especialista en pobresa, migracions, dependència, infància vulnerable, feminismes i LGTBI

Ubicada/t a Barcelona

ver +

El coronavirus ha entrat en pràcticament la meitat de les residències d’avis a Catalunya, en el 44% exactament, i ja han mort 362 avis, una dada que s’ha duplicat en tan sols cinc dies, segons la informació que ha facilitat aquest dimecres la Conselleria d’Afers Socials. El Govern ha anunciat que traslladarà els malalts més afectats de geriàtrics de Barcelona a clíniques medicalitzades, «i més endavant» ampliarà aquestes mesures a la resta de territoris. Afers Socials ha reconegut que el sector d’atenció als més grans «no estava preparat» per a aquesta pandèmia, i admet que el material de protecció en els centres «ha sigut escàs». El sector lamenta que no tots els avis estan sent derivats a hospitals. Amb les dades a la mà, hi ha 830 persones diagnosticades de Covid-19 vivint en residències, i 190 que estan en centres hospitalaris.

A Catalunya, hi ha un total de 64.093 persones que viuen en 1.073 residències per a la tercera edat. D’aquestes, 362 (el 0,5%) han mort aquest mes de març per coronavirus. És el doble dels morts en residència que va facilitar divendres passat la consellera de Salut, Alba Vergés. A més, l’1,2% dels residents (830) han donat positiu a aquesta malaltia però continuen vivint en els centres. 

Per equipaments, en 158 centres hi ha positius, i en 317 geriàtrics hi ha persones grans que presenten simptomatologia del virus però no se’ls ha fet la prova. «És que no hi ha tests, ens en falten molts», assenyala Montse Llopis, de la patronal ACCRA. Les dades oficials mostren una esgarrifosa situació: el coronavirus ha entrat en el 44% dels geriàtrics a Catalunya. Els centres més afectats, ha detallat el secretari de Protecció Social de la Generalitat, Francesc Iglesias, són aquelles residències «petites que no comptaven amb equips mèdics estables i on ha sigut impossible fer aïllaments, especialment a la ciutat de Barcelona i l’àrea metropolitana». 

Poques derivacions a hospitals

Una de les principals crítiques que llancen els professionals dels centres cap a la gestió d’aquesta crisi sanitària és que els hospitals no admeten tots els pacients de residències que caldria, i en alguns casos s’opta per la sedació. Ho expliquen directors de diversos centres a aquest diari, i ho afirmen patronals, sindicats i l’Associació Professional Catalana de Directors de Centres a la Dependència (ASCAD). «Ens envien ‘kits de sedació’, explica el representant de la Unió de Petites i Mitjanes Residències (UPIMIR), Vicente Botella. «Però és que nosaltres no som hospitals, no tenim prou personal sanitari ni tampoc tenim mitjans», rebla la presidenta de la federació de residències del Tercer Sector, Montse Falguera. Tot i que la Generalitat nega tals actuacions, EL PERIÓDICO ha tingut accés a diversos documents del Govern on es recomana als metges prioritzar pacients en funció de l’esperança de vida. I la població dels geriàtrics supera els 80 anys, té greus demències i acumula diverses patologies prèvies. Les dades d’Afers Socials mostren que sí que hi ha hagut trasllats a hospitals, però pocs. Hi ha 190 residents als hospitals, enfront de 830 contagiats. 

Falta de personal

Un dels principals problemes que estan provant d’afrontar els geriàtrics és la falta de personal. Una cosa de què el sector va advertir ja el 6 de març, abans de l’inici de la pandèmia. «La minva és molt gran i ens està desbordant», ha reconegut Iglesias, qui, de fet, ha fet una crida perquè qui pugui s’apunti en les borses de treball per donar un cop de mà en els geriàtrics. En aquests moments hi ha 3.184 professionals (el 4,2% del total) que, o bé estan infectats, o bé en aïllament, segons la Generalitat. «Estem al límit, ens falten moltes mans, ningú vol treballar en les residències perquè els sous són molt baixos», reconeix la directora de la patronal ACCRA, Montse Llopis. 

Escassetat de material

«Volem garantir que la falta de material no sigui un problema fonamental, com sí que ho va ser la setmana passada», ha admès Iglesias. I és que fa setmanes que molts geriàtrics i cuidadors adverteixen que no tenen material de protecció, i atribueixen a aquesta falta de recursos l’expansió del virus en els centres. El Govern ha dit que aquesta setmana distribuiran 300.000 mascaretes, 200.000 guants, 32.000 bates i 28.000 ulleres protectores als centres, per un valor d’1,7 milions d’euros.«L’escassetat ha sigut preocupant però podem dir que és un tema que està encarrilat o en via de solucionar-se», ha subratllat el representant d’Afers Socials. Un material que arribarà divendres als centres, segons expliquen fonts coneixedores dels plans de la Generalitat, i que insisteixen que «en fa falta molt més».

En relació amb la desinfecció dels equipaments de persones grans, hi ha 168 centres que ho han demanat. D’aquests, el Govern s’ha fet càrrec de 103, el 60%. De la resta, els ajuntaments n’han assumit una gran majoria, especialment els Bombers de Barcelona, i només 17 han sigut autoritzats a l’UME.

Un pla per a Barcelona

El Govern també ha aprofitat per explicar un pla, que ja va avançar EL PERIÓDICO, per provar d’aïllar els avis malalts de coronavirus, i evitar la propagació de la infecció en els centres més afectats i que no poden garantir l’aïllaments. De moment només s’està aplicant en la ciutat de Barcelona. «Hem alliberat 123 places de dues clíniques a les quals es traslladaran persones infectades o amb simptomatologia de residències», ha detallat el secretari. Són les clíniques Ifrema i Copèrnic, a les quals ahir es van derivar 17 persones, i avui s’inscriuen pacients de quatre de geriàtrics més. En alguns casos es trasllada tota la residència, en d’altres només una part dels interns, tot i que Iglesias sí que ha assegurat que una vegada fet el trasllat es desinfectaran els centres.

Notícies relacionades

No obstant, hi ha més residències afectades pel coronavirus fora de la capital. «Aquest és un model que volem replicar en l’àrea metropolitana de Barcelona, i en la resta de comarques si és possible», ha exposat el secretari, que no ha detallat quan, ni com, ni a les places que es farà aquest trasllat. 

Preguntat per casos concrets, com la residència d’Olot (Garrotxa) on ja han mort 17 avis, la de Tona (Osona), on l’alcalde ha demanat ajuda urgent, o la de Santa Coloma de Gramenet (Barcelonès), on ja hi ha 4 de morts i gairebé un 70% de la plantlla de baixa, la resposta de la Generalitat ha sigut contundent. «No parlarem de casos tan concrets perquè no acabaríem mai». A això, el responsable de protecció social del Govern sí que ha volgut deixar clar que els equips d’inspecció social estan avaluant els casos de les residències en situacions més crítiques i no descarten intervenir més centres com ja han fet a Valls (Alt Camp) o en Sant Adrià de Besòs (Barcelonès).