la crisi del Covid-19

Igualada denuncia que el nou decret no resol la situació dels treballadors confinats

L'alcalde de la localitat, Marc Castells, carrega contra el Govern i exigeix «rectificació immediata»

mdedios52741708 l alcalde d igualada  marc castells  en roda de premsa el di200326102433

mdedios52741708 l alcalde d igualada marc castells en roda de premsa el di200326102433 / Blanca Blay

2
Es llegeix en minuts
Efe

L’alcalde d’Igualada (Anoia), Marc Castells, s’ha mostrat «molt decebut» amb el nou decret de confinament aprovat pel Govern i exigeix una «rectificació immediata» perquè no resol la situació dels treballadors no essencials de la conca d’Òdena confinats des del 13 de març.

En la roda de premsa diària per actualitzar la situació a la conca d’Òdena, confinada des del passat 13 de març pel brot de coronavirus a l’Hospital d’Igualada, l’alcalde, que ha comparegut al costat de la consellera d’Empresa i Coneixement, Àngels Chacón, ha criticat que «quan es prenen decisions a distància, les solucions són distants a la realitat».

Tot i que Castells ha agraït que el Govern inclogués a l’últim reial decret un apartat contemplant les zones de confinament, ha lamentat que només es tinguin en compte els treballadors essencials. «Imaginin-se un paleta que viu a la conca d’Òdena però treballa fora. Aquesta persona no té garantits els seus drets laborals des del dia 13 de març. Com que no és essencial no consta i el seu problema segueix vigent», per la qual cosa ha tornat a demanar una prestació per als treballadors no essencials confinats obligatòriament, així com per als que es troben en situació inversa, és a dir, treballadors de fora que no poden entrar.

Castells ha explicat que els alcaldes de la zona enviaran avui mateix una carta al Secretari d’Estat de la Seguretat Social, Israel Rierol, i provaran de parlar amb la Ministra de Treball, Yolanda Díaz, perquè es modifiqui el reial decret i s’incorporin les seves peticions. «Tenim multitud de trucades de persones que ens diuen que han cobrat de l’1 al 13 de març, però que a partir de llavors no li han pagat el sou perquè no han pogut anar a treballar», ha explicat l’alcalde, que ha recordat que les consultes per motius laborals han sigut el gruix de trucades ateses pels ajuntaments aquests dies.

L’alcalde ha reclamat que se solucioni aquesta situació «perquè no hàgim de gastar les nostres energies resolent problemes laborals que són fàcilment resolubles si hi ha voluntat política».

Notícies relacionades

També ha remarcat: «Insistirem, no ens rendirem mai però demanem eficàcia i eficiència a les administracions publiques».

Per la seva part, la consellera s’ha afegit a la queixa dels alcaldes i ha criticat el Govern per la seva «voluntat de recentralitzar una sèrie de competències que fa que s’allunyi la gestió de la realitat concreta del dia a dia».