Hospital de campanya

Ifema allotja 1.500 llits per frenar el coronavirus i ha donat 500 altes

Els pavellons 7 i 9 funcionen ja a ple rendiment al recinte firal de Madrid

Compta ja amb servei de radiologia i ben aviat s'obriran les unitats de cures intensives

jmexposito52883117 coronavirus patients arrive at a military hospital set up at200322115203

jmexposito52883117 coronavirus patients arrive at a military hospital set up at200322115203 / COMUNIDAD DE MADRID

2
Es llegeix en minuts
Europa Press

Els pavellons 7 i 9 d’Ifema funcionen ja a ple rendiment com a hospitals de campanya, amb una capacitat de 1.500 llits, 800 dels quals estan ocupats.

Aquest és el balanç del coordinador general de l’hospital Ifema, Fernando Prados, que ha emfatitzat que ja han passat per aquest hospital de campanya 1.500 persones, més de 500 de les quals han sigut donades d’alta.

Prados ha remarcat que l’hospital d’Ifema compta ja amb servei de radiologia i que tan aviat com dimecres pot ser que compti amb unitats de cures intensives, i recorda que les instal·lacions de la Fira de Madrid representen un «hospital de recolzament», que el que pretén és alleujar els hospitals «moltes vegades saturats» de la Comunitat de Madrid.

El coordinador general s’ha defensat de les crítiques a la gestió, sobretot per l’escassetat d’equips de protecció per al personal mèdic i sanitari, argumentant que l’adaptació de l’espai al seu nou ús ha sigut molt ràpida –vuit dies– i ha generat problemes logístics en la primera fase, com l’absència de vestidors, i reconeixent que s’ha treballat «improvisant» a mesura que la situació evolucionava.

Prados s’ha defensat també adduint que l’escassetat d’equips de protecció no és un problema només de la Comunitat de Madrid, sinó que a tot el món s’està fent notar l’absència d’aquests materials sanitaris.

El responsable de l’hospital de campanya ha fet notar, a més, que els 400 professionals de la sanitat que han sigut destinats a l’hospital de campanya estan habituats a treballar en un altre tipus d’espais i els ha portat un temps acostumar-se a la Fira de Madrid.

Una millora mèdica

Els professionals sanitaris destinats a aquest hospital de campanya reconeixen haver notat una evolució pel que fa a les instal·lacions. És el cas de Jesús Molero, ginecòleg a El Rosario i que aquests dies es troba treballant a Ifema, que ha reconegut que a l’inici l’hospital de campanya només podia oferir medicina clínica i que a mesura que han anat passant els dies s’han anat habilitant proves com radiografies o anàlisi de sang.

El professional mèdic s’ha referit a l’escassetat d’EPIs argumentant que hi ha escassetat d’aquests equips «a tot arreu» i assenyalant que els que es poden aconseguir es destinen a protegir els sanitaris que treballen a cures intensives, ja que estan més exposats perquè tenen un tracte més directe amb els pacients.

«Si tinguéssim de tot seria l’ideal» ha recalcat el metge, concloent que pensa que aquest hospital de campanya «està molt bé per al que és».

Notícies relacionades

Un altre metge, de medicina de família, de nom Francisco, ha explicat que «avui sembla que els circuits de recollida de pijames i de material han fluït una mica més».

El Francisco, que fa una setmana que treballa en aquest hospital de campanya, ha destacat que els pacients que passen per Ifema no estan greus i que la majoria tenen una estada limitada a l’hospital de campanya, cosa que contribueix a alliberar llits i, això, a millorar l’ànim de tot el personal que està treballant aquests dies a Ifema.