Epidèmia de coronavirus

Davantals de xarcuteria i bosses d'escombraries a l'hospital d'Ifema

Metges i infermers denuncien la falta de mitjans a l'hospital improvisat a la Fira de Madrid

faltan-equipos-en-ifema

faltan-equipos-en-ifema

2
Es llegeix en minuts
Juan José Fernández

L’hospital temporal de la Sanitat madrilenya a la Fira de Madrid (Ifema) pateix fortes mancances de mitjans de protecció per al personal sanitari. En algunes de les àrees, metges i infermers estan utilitzant bosses d’escombraries a falta de bates impermeables i pantalons.

«Volem que els professionals que es desplacen a Ifema estiguin protegits», ha exigit en un vídeo –viral entre la professió mèdica– Alicia Martín, presidenta del sector d’atenció primària del sindicat Associació de Metges i Titulats Superiors de Madrid (AMYTS).

El desproveïment d’equips de protecció (EPIs) i mascaretes s’ha unit al fet que aquest dilluns ha deixat de funcionar una tenda, o «arc», que la Unitat Militar d’Emergències (UME) havia instal·lat a l’entrada dels pavellons d’Ifema, on s’ajudava el personal sanitari a vestir-se abans d’entrar cap a les àrees de malalts.

Infermeres de l’hospital d’Ifema, amb bosses d’escombraries i cinta americana com a protecció. / G. URGÈNCIES

El personal dels diversos torns que es va alternant al recinte es vesteixen en estances adjuntes, amb una notable absència de la recomanable separació entre persones, com mostren fotos que els mateixos sanitaris han difós aquest dilluns a les xarxes socials.

En el cada vegada més gran hospital temporal de la Fira de Madrid ja hi ha 1.400 llits en funcionament, i està previst que es despleguin fins a 5.000 llits si és necessari.

Queixes

«Necessitem que aquest hospital funcioni a ple rendiment, però no podem exposar els nostres professionals que hi entrin sense protecció», es queixa Martín. Els sanitaris «s’amunteguen a l’entrada sense espai segur», lamenta.

L’hospital d’Ifema, que va ajudar a muntar l’UME i que va comptar amb mòduls prefabricats i tuberies d’oxigen en temps rècord, s’estén ara pels pavellons 5, 7 i 9 de l’enorme recinte firal madrileny (el pavelló 10 s’utilitza també com a magatzem), i ara hi ha «diferències significatives» entre si, segons Sheila Justo, presidenta de l’àrea de metges joves del sindicat AMYTS. En certs moments, el material que hi ha en un pavelló falta en un altre.

Notícies relacionades

El centre sanitari improvisat ara pateix «mala organització», diu no només Martín, sinó també Sheila Justo, que denuncia: «Divendres passat hi van ser convocats 60 [metges] residents, però només hi van entrar 10, i cinquanta es van quedar amuntegats en una sala a fora. Necessitem organització, i necessitem EPIs».

Un dels doctors del torn de tarda, Anxelo Fernández, ha fet pública una denúncia segons la qual no hi ha mascaretes FFP2 per als facultatius, i vesteixen «bates de tela que no filtren res i per sobre un davantal de xarcuteria de plàstic».