FINS AL 9 D'ABRIL

El Govern impulsa la gratuïtat del transport públic mentre duri la crisi del coronavirus

L'ATM, presidida per Calvet, acorda suspendre temporalment el pagament de les tarifes de metro, busos, tramvia i Nitbus

La mesura està dirigida únicament a persones que desenvolupen activitats i serveis essencials

tn es-fgc-class113-emu

tn es-fgc-class113-emu

2
Es llegeix en minuts
Luis Benavides

Aquelles persones que s’hagin de desplaçar en transport públic per activitats i serveis essencials no pagaran a Catalunya. Amb una excepció, Rodalies. Així ho ha decidit el Govern, que ha impulsat la gratuïtat total del transport públic que depèn de l’administració catalana mentre duri l’estat d’alarma decretat per la crisi sanitària del Covid-19. Això afecta Ferrocarriles de la Generalitat i autobusos interurbans de fora de l’àrea metropolitana.  

L’Autoritat del Transport Metropolità (ATM), un consorci format per Generalitat (51%) i administracions locals (49%), s’ha afegit a la mesura a petició de l’executiu català. La mesura s’ha aprovat per unanimitat en aquest consorci interadministratiu presidit pel conseller de Territori i Sostenibilitat, Damià Calvet. Així, també queden suspeses temporalment les tarifes de metro, busos, tramvia i Nitbus. En concret, la suspensió de tarifes en aquests serveis començarà aquest dijous, 2 d’abril, i s’allargarà fins el dilluns 9 d’abril. La fórmula es concretarà demà en una reunió amb tots els operadors implicats.

Vigilància policial

L’ATM ha emès un comunicat en el qual remarca que la mesura «pretén facilitar els desplaçaments autoritzats» i la qualifica com «un acte de reconeixement» a les persones que aquests dies realitzen activitats i serveis essencials. El seu president, el conseller Calvet, va ser partidari des d’un primer moment d’endurir el confinament per evitar una expansió més gran del contagi i, en paral·lel, reduir la freqüència de transport públic. En aquest sentit, avança que agents dels Mossos d’Esquadra i de les policias locals s’encarregaran de vigilar que només viatgen gratis aquelles persones que poden fer-ho «d’acord a la normativa vigent». En cas contrari, si es detecta que la mesura implica un augment de la mobilitat no essencial, «s’activarien els mecanismes per anul·lar-la de manera immediata», detallen en el comunicat.

El Govern, per boca de la seva portaveu, Meritxell Budó, també ha expressat la seva intenció d’aixecar la barrera dels peatges mentre duri l’estat d’emergència. Abans hauran de convèncer el Govern de l’Estat i les concessionàries i fixar les condicions en els diferents tipus de vies.

Els ajuts de l’AMB

Notícies relacionades

L’Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB), per la seva part, ha anunciat aquest matí ajuts especials per contribuir a mitigar «el gran impacte econòmic», però cap fa referència a la gratuïtat del transport públic. Entre les mesures destaca un paquet de bonificacions destinat a empreses amb menys de 50 treballadors i amb un volum de negoci inferior als vuit milions d’euros anuals, així com a professionals autònoms.

El pla de l’AMB també inclou una tarifa social de l’aigua dirigida a les famílies que a causa de la crisi actual hagin vist reduïts els seus ingressos. Les persones que s’acullin a la tarifa social de l’aigua de l’AMB també veuran reduït l’import de la Taxa Metropolitana de Tractament de Residus (TMTR), que pot ser del 100% si el contribuent està acollit a algun fons de solidaritat de la companyia subministradora.