element diferenciador

El coronavirus causa una resposta inflamatòria «brutal» que de vegades és irreversible

«En aquesta situació no s'ha vist cap metge mai de la vida», assegura l'especialista en Medicina Interna Ana Huerta

zentauroepp52835267 18 03 2020 fotograf as del hospital clinic de barcelona tema200318121801

zentauroepp52835267 18 03 2020 fotograf as del hospital clinic de barcelona tema200318121801 / Hospital Clinic Barcelona

2
Es llegeix en minuts
Efe

La doctora Ana Huerta, especialista en Medicina Interna, s’ha dedicat tota la seva carrera al pacient greu, però reconeix que mai abans s’havia vist en una situació com l’actual i destaca del Covid-19 la resposta inflamatòria «tan brutal» que desencadena i que de vegades no deixa marge per revertir.

Així ho explica en una entrevista a Efe aquesta especialista en Medicina Interna de la Clínica Universitat de Navarra de Madrid, on tenen ja els seus 19 llits de la Unitat de Cures Intensives ocupats (15 per pacients amb coronavirus) i ja no disposen de més respiradors.

«En aquesta situació no s’ha vist cap metge mai de la vida, a Espanya mai de la vida. Els respiradors sempre són un recurs limitat, però mai a aquest nivell tan horrorós», lamenta.

Després de dedicar tota la seva carrera als pacients pluripatològics i greus, Huerta destaca com a element diferenciador del Covid-19 la resposta inflamatòria tan brutal que fa el cos per aquest virus.

«Comença amb un quadro viral típic, però en pacients grans i d’edat mitjana amb malalties prèvies veiem que desencadena una resposta inflamatòria brutal que, o la coartem a temps, o fa que aquests pacients evolucionin tan malament que cal intubar-los i és el que després ens costa tant de revertir» detalla.

També en joves

I tot i que aquestes complicacions són més notòries en persones d’edat avançada i amb patologies prèvies, Huerta adverteix que hi ha també moltes persones joves que fan aquesta resposta. «És el que crida l’atenció davant altres virus, ho hem vist de vegades amb la grip, però no d’aquesta manera», reflexiona.

I, tot i que l’experiència és molt limitada, aquesta doctora afirma que aquells pacients tractats amb Tocilizumab (un medicament que s’utilitza per a l’artritis reumatoide) abans de ser intubats, són els que han experimentat una millor resposta.

És el cas dels dos primers pacients amb coronavirus que han abandonat aquests dies l’uci de la Clínica Universitat de Navarra, un home i una dona d’edat mitjana que ja són a planta i podran rebre l’alta en els pròxims dies.

Aquesta Clínica col·labora amb la Sanitat Pública madrilenya, com la resta dels centres privats des que es va decretar l’estat d’alarma, i rep pacients dins de les seves capacitats. Per a això, ha tancat ja una de les dues plantes amb què compta i part de la segona, a més de doblar el nombre de llits per habitació.

El pitjor encara ha d’arribar

Huerta reconeix que van «molt justos» de material, però admet que hi ha centres on la situació és més crítica.

Notícies relacionades

Elogia l’actitud dels professionals sanitaris. «La resposta ha sigut increïble en tots els metges de Madrid», i assumeix que el pitjor encara ha d’arribar, ja que les ucis estan plenes i el temps mitjà d’estada varia entre els 15 i 30 dies.

Moltes vegades, indica, hi ha pacients que ingressen i passats cinc o sis dies és quan empitjoren i han de passar a l’uci, però els temps d’alta d’aquestes unitats no permeten alliberar llits a aquest mateix ritme.