31 març 2020

Anar al contingut

crisi sanitària

Coronavirus avui, 29 de març: així està la situació

Mapa de casos i resum de les dades més destacades sobre el Covid-19 a Espanya, la Xina i la resta del món

El Periódico

Coronavirus avui, 29 de març: així està la situació

El coronavirus ha sotmès el món a una crisi sanitària que marcarà una època. Després d’haver esclatat a la Xina fa uns quants mesos, el Covid-19 ha aconseguit propagar-se per tots els continents, tot i que s’ha acarnissat especialment amb Europa, ja convertida en l’epicentre dels contagis. Després d’atemorir el gegant asiàtic, Itàlia va ser la potència europea que va rebre l’envestida més gran de casos, tot i que aquests s’han multiplicat exponencialment a Espanya els últims dies fins al punt de decretar-se l’estat d’alarma. Aquestes són les dades més rellevants de la jornada:

Infectats i morts a Espanya

Els casos de coronavirus registrats a Espanya s’eleven a un total de 78.797, cosa que suposa un increment de més de 6.000 contagiats en les últimes 24 hores, segons l’últim recompte oficial del Ministeri de Sanitat, fet públic avui dijous, 28 de març. La Comunitat de Madrid, amb 22.677 infectats, és l’autonomia amb més encomanats de Covid-19.

El nombre de morts ha ascendit a 6.528, dels quals prop de la meitat (3.082 morts) es concentren a Madrid. En el vessant positiu, 14.709 pacients han rebut l’alta. En tot cas, es pot tenir en compte que pel que fa a la xifra d’infectats les dades de Sanitat solen ser una mica inferiors a les reals, ja que les conselleries autonòmiques sempre disposen de dades més actualitzades.

Després de MadridCatalunya és la comunitat amb més contagis:

Estat d’alarma 

El decret de l’estat d’alarma a Espanya estableix que les persones han de quedar-se a casa i només en aquests casos podran circular per les vies públiques (sempre de manera individual, tret que s’acompanyi persones amb discapacitat, menors, gent gran o per una altra causa justificada):

 • Adquisició d’aliments, productes farmacèutics i de primera necessitat
 • Assistència a centres, serveis i establiments sanitaris
 • Desplaçament al lloc de treball per efectuar la prestació laboral, professional o empresarial
 • Retorn al lloc de residència habitual
 • Assistència i atenció a gent gran, menors, dependents, persones amb discapacitat o persones especialment vulnerables
 • Desplaçament a bancs i oficines d’assegurances
 • Per causa de força major o situació de necessitat
 • Qualsevol altra activitat d’anàloga naturalesa (com passejar el gos)

Activitats prohibides

En el marc de la limitació de la llibertat de circulació lligada a l’estat d’alarma, algunes de les activitats prohibides són:

 • Tots els viatges que no siguin imprescindibles
 • Passejar, anar a córrer o al gimnàs, així com banyar-se a la platja
 • Sortir amb menors a un pati de veïns o una altra zona comuna. Ni adults ni nens poden estar al terrat o jugar en un pati comunitari
 • Visitar familiars o amics (tret que sigui per atendre persones d’edat avançada, dependents o vulnerables)
 • Anar a un bar o restaurant (aquests negocis només poden servir menjar a domicili)
 • Anar a locals de lleure (han d’estar tancats) 

Mesures econòmiques

El Consell de Ministres ha aprovat un pla de xoc econòmic i social per fer front a la crisi del coronavirus a Espanya en què agrupa un conjunt de mesures econòmiques d’emergència. El cost total serà d’uns 200.000 milions d’euros, segons ha informat el Govern de Pedro Sánchez. Aquestes són les 10 mesures més destacades:

 • Moratòria hipotecària. Aprovació d’una moratòria en el pagament d’hipoteques a persones que hagin reduït els seus ingressos o estiguin en situació d’atur pel coronavirus.
 • Pagament de subministraments. Moratòria en el pagament de subministraments bàsics (aigua, llum i gas) a col·lectius vulnerables. 
 • Bo social. Pròrroga automàtica fins al setembre del bo social a les llars beneficiàries.
 • Atenció a persones grans i dependents. Creació d’un fons específic de contingència per reforçar l’atenció a persones grans, sense sostre i en residències de gent gran i de persones dependents. S’hi destinaran uns 300 milions d’euros.
 • Flexibilització de la despesa dels municipis. Flexibilització de la regla de despesa perquè els ajuntaments puguin utilitzar el seu superàvit si l’inverteixen en partides d’atenció social com atenció a la dependència, serveis socials i tota mena de problemes d’índole social associats a la crisi del coronavirus. S’hi destinaran uns 300 milions d’euros. 
 • Autorització d’ertos. S’agilitarà el procés d’autorització d’ertos (expedients de regulació temporal d’ocupació). Es consideraran fets per força major i es gestionaran ràpidament.
 • Cobrament de l’atur en cas d’erto. Garantia de prestació d’atur en cas d’erto. Tots els treballadors afectats per aquests procediments tindran de dret a cobrar l’atur tot i que no compleixin amb el període de cotització mínim exigit per fer-ho. A més, no es considerarà consumit el temps que duri la percepció d’aquesta prestació (comptador a zero).
 • Pròrroga de la prestació d’atur. Pròrroga automàtica de les prestacions d’atur. Ningú perdrà els seus drets per no poder acudir a les oficines d’ocupació.
 • Impuls al teletreball. Facilitar el teletreball a través d’una dotació «important» a les empreses per a la compra d’ordinadors, mentre permet als treballadors adaptar o reduir la seva jornada laboral per a l’atenció de persones al seu càrrec, sent possible una reducció del 100% de la jornada.
 • Ajuda a l’atenció familiar. Dret a l’atenció familiar per a tots els treballadors sense que puguin ser sancionats o acomiadats (reducció de jornada fins i tot del 100% o reorganització per atenció d’un familiar fins a segon grau –nets i avis–).

Tancament de fronteres

El Govern d’Espanya ha establert el control de les fronteres terrestres per disminuir el risc de propagació del coronavirus. La restricció durarà fins que conclogui l’estat d’alarma. Fins llavors, només podran accedir al territori nacional ciutadans espanyols, residents a Espanya, treballadors transfronterers aquells que acreditin documentalment causes de força major o situació de necessitat. 

El tancament de fronteres terrestres no afectarà el transport de mercaderies per assegurar la cadena de proveïment. Tampoc, membres d’oficines diplomàtiques i consulars. Els espanyols que estiguin fora del país en aquest moment podran tornar. No afecta Gibraltar ni Andorra. 

Col·legis, instituts i universitats tancats

Guarderies, escoles, instituts i universitats estaran tancats a tot Espanya almenys durant el període de vigència de l’estat d’alarma (fins al dissabte 11 d’abril), tot i que és molt probable que aquest termini s’hagi d’estendre.

Situació a la Xina i altres països

Mentre a la Xina remet l’empenta del coronavirus, al segon gran epicentre de la malaltia, Itàlia, les dades encara no donen peu a l’esperança. Les últimes informacions apunten que el nombre d’infectats continua creixent de manera accelerada.

Vacuna

Fins a 20 vacunes estan en desenvolupament a tot el món contra el Covid-19, segons les dades recopilades fins al dijous 26 de març per la Federació Internacional de la Indústria Farmacèutica (Ifpma).

A més, els laboratoris tenen identificats fins a una trentena de medicaments potencials: 14 d’aquests estan en la fase inicial d’investigació; 4 més en la fase I de desenvolupament; 4 en la fase II, i un ha començat els assajos de fase III, l’última abans de la seva aprovació.

Els investigadors calculen que no disposarem d’una vacuna eficaç fins d’aquí a 12 o 18 mesos.