territori confinat

La Generalitat trasllada una nena d'Igualada a un centre de menors de Barcelona

La menor ja s'havia saltat abans el confinament a l'escapar-se de casa del seu pare, a Capellades, per anar a la capital de l'Anoia

L'educadora que la va atendre denuncia a EL PERIÓDICO que no tenia material de protecció i va haver de demanar la baixa

zentauroepp52768754 virus mossos200313160919

zentauroepp52768754 virus mossos200313160919 / Marc vila

2
Es llegeix en minuts
Elisenda Colell

Una nena de 14 anys s’ha saltat dues vegades el confinament de la conca d’Òdena (Anoia): la primera, quan va fugir de casa del seu pare a Capellades per anar a Igualada, i la segona, quan va ser traslladada per ingressar en un centre de menors de la Generalitat a Barcelona. Ho explica a aquest diari l’educadora que la va atendre a l’arribar al centre d’acolliment i que lamenta la falta d’informació i de material de protecció per part de la Direcció General d’Atenció a la Infància i l’Adolescència (DGAIA). La Generalitat no nega els fets, però assenyala que la nena ha estat en aïllament i ara per ara no té símptomes del coronavirus. 

«Al centre no teníem ni mascaretes, ni guants, ni res, i hi havia tres nenes dormint en llits plegables perquè tenim més menors ingressades que llits», descriu M.A., educadora del centre de menors Talaia de Barcelona, gestionat per la cooperativa Eduvic i que atén nenes desemparades. En aquest context de sobreocupació i falta de material, segons la seva versió, la setmana passada va arribar al centre una nena de 14 anys. «Estava molt espantada, jo la vaig abraçar i vaig provar de donar-li tot el recolzament que vaig poder», explica M. A. No obstant, amb aquest gest l’educadora es va posar en risc. «Al cap de poca estona de parlar-hi, em va explicar que venia d’Igualada, una cosa que no ens van dir ni els Mossos, ni els educadors de trasllats de la Generalitat, ni ningú», critica l’educadora. L’arribada de la nena es va produir el dijous 19 de març, quan la conca d’Òdena ja portava una setmana confinada pel Govern.

A casa d’una amiga

Segons explica la professional, aquesta adolescent de 14 anys, que vivia a Capellades amb el seu pare, va fugir fins a casa d’una amiga, a Igualada. Va ser allà quan un adult va contactar amb els Mossos i es va activar el protocol per protegir la menor i traslladar-la fins a un centre tutelat, sempre segons el relat de l’educadora. Fonts de la Conselleria d’Afers Socials no neguen els fets, però matisen que la nena ja estava pendent d’entrar en un centre de protecció de menors, i que va ser recollida per una comissaria dels Mossos de Barcelona. 

Notícies relacionades

Des del moment que la menor va verbalitzar d’on provenia, va ser aïllada dins el centre de Barcelona. «Li deixen el menjar a la porta perquè continuem sense tenir equips de protecció individual», critica l’educadora. La Generalitat insisteix que la menor, malgrat l’aïllament, no té cap simptomatologia del Covid-19.

Per la seva banda, la treballadora va explicar els fets a la cooperativa que gestiona el centre, va ser visitada per un metge i li van tramitar la baixa. «Em va dir que deixés de treballar perquè havia estat amb aquesta nena, és indignant que el Govern faci un trasllat sense tenir en compte els riscos dels professionals», es lamenta l’educadora. En canvi, el Govern diu que els educadors que estan de baixa ho estan perquè «en la seva vida privada, fora del centre, han estat en contacte amb gent positiva del Covid-19».