CUIDAR LA SALUT EN EL CONFINAMENT

Els metges alemanys diuen que el teletreball pot ser mortal sense exercici

Dos facultatius auguren més casos de diabetis i problemes coronaris després de la tancada, per l'augment del consum d'alcohol i l'escassetat de moviment

zentauroepp52926967 san rafael  california   march 25  ross valley crossfit coac200327123042

zentauroepp52926967 san rafael california march 25 ross valley crossfit coac200327123042 / JUSTIN SULLIVAN

2
Es llegeix en minuts
Efe

Els metges esportius alemanys Rüdiger Reer i Herbert Löllgen han adverttr que el teletreball, que realitza actualment bona part de la població europea a causa de la crisi del coronaviruspot provocar un augment de mortalitat per falta d’exercici.

En una entrevista al diari ‘Frankfurter Allgemeine Zeitung’, els dos metges assenyalen que, si no s’hi fa alguna cosa, hi haurà danys col·laterals procedents de l’augment del consum d’alcohol i de l’escassetat de moviment.

Reer, director del departament de medicina esportiva de la Universitat d’Hamburg (nord d’Alemanya) i secretari general de la Federació de Metges Esportius Alemanys (DGSP) considera que la falta de moviment no té només repercussions individuals, sinó també alts costos per al sistema sanitari.

Augmentarà el sobrepès i la diabetis

El metge afirma que actualment un 53% de la població alemanya té sobrepès i que el percentatge augmentarà com a efecte secundari de l’actual crisi.

Amb això, pot produir un augment dels casos de diabetis, de les malalties cardiovasculars i els problemes ortopèdics.

A Alemanya el 37% de les morts es deuen a problemes cardiovasculars.

Segons dades del Centre Alemany d’Investigació sobre el Càncer, el 7% de les morts a Alemanya estan relacionades amb la falta de moviment.

En gairebé tots els casos de malalties cardíaques, circulatòries i del metabolisme, la falta de moviment és un factor important.

«La reducció del moviment com a conseqüència del teletreball produirà morts si no prenem mesures per evitar-ho», avisa Reer.

Menys restriccions que a Itàlia

En primer lloc, segons Reer, s’ha d’evitar que les restriccions actuals es facin més estrictes, com a Itàlia.

«Altrament morirà molta gent, potser no pel Covid-19, sinó per exemple d’un infart generat per l’escassetat de moviment», afegeix.

El teletreball, segons Reer, reforça una tendència problemàtica de reducció de moviment.

De mitjana, els alemanys només recorren 500 metres diaris a peu i ara els trajectes són més curts. A això s’hi afegeix la càrrega psicològica que provoca la falta d’activitats esportives.

Alcohol, tabac i més ingesta

«Això fa que la gent es refugiï en drogues com l’alcohol, el tabac o el menjar en excés», va dir el metge.

Hans Löllgen, president honorari del GDSP, afegeix que un risc addicional prové del llarg temps que la gent està asseguda.

«El cos pot suportar fins a dues hores, quatre hores és crític», prevé.

Per això, el metge recomana aixecar-se de la cadira aproximadament cada mitja hora.

Encara es pot córrer o fer bicicleta

De moment, a Alemanya els antídots al problema són fer gimnàstica a casa, pujar i baixar escales i l’esport a l’aire lliure, córrer o fer bicicleta, que està permès en el marc de les restriccions que regeixen al país.

Un problema és que el camí amb bicicleta a la feina és una cosa que per a molts ja no existeix i que no necessàriament es compensa.

Notícies relacionades

«Qui va en bicicleta cada dia està més en forma i té millors paràmetres mèdics», assenyala Löllgen.

Per això, els dos metges recomanen vèncer la mandra i pujar a la bicicleta mitja hora o una hora al dia, tot i que no s’hagi d’anar a la feina. 

‘Coronavirus avui’

Subscriviu-vos a la nostra ‘newsletter’ per conèixer tota l’actualitat i informació pràctica sobre el desenvolupament de la pandèmia i les seves repercussions