Crisi sanitària

¿Per què Alemanya es resisteix al confinament generalitzat de la població?

Els alemanys poden sortir a passejar i a fer esport de forma individual

zentauroepp52850583 a woman gets a temperature check on the poland german border200320164605

zentauroepp52850583 a woman gets a temperature check on the poland german border200320164605 / HANNIBAL HANSCHKE

3
Es llegeix en minuts
Andreu Jerez

«El camí a la feina, les emergències, les compres, les visites mèdiques, la participació en reunions, cites obligatòries i exàmens, l’ajuda a altres persones o l’esport individual i el moviment a l’aire lliure, així com altres activitats necessàries, continuen sent òbviament possibles». Aquest va ser un de nou punts acordats entre el Govern federal i els executius regionals dels estats federats d’Alemanya, i anunciats diumenge passat per Angela Merkel.

La cancellera, a més d’informar els ciutadans de les àmplies restriccions de moviment que regeixen ara al país per intentar frenar l’avenç del coronavirus, també va remarcar una mesura: el seu Govern continua resistint-se a aplicar el confinament obligat i generalitzat de la seva població, que pot sortir a passejar i a fer esport sempre que no sigui en grup i es mantingui la distància de precaució de metre i mig. 

«És important que hàgim acordat reduir els contactes, però que les persones puguin continuar abandonant casa seva per fer activitats necessàries, i també per respirar aire fresc», va explicar Merkel en la mateixa roda de premsa de diumenge. ¿Per què el Govern d’Alemanya, malgrat ser un dels països del planeta amb un nombre més gran d’infectats  –més de 27.000 casos, segons xifres de l’Institut Robert-Koch del 24 de març– segueix resistint-se a aplicar el confinament pràcticament total decidit en altres països com Espanya o Itàlia?

Baixa letalitat

Una primera raó és la relativa baixa mortalitat que de moment està generant –segons xifres oficials– el virus a Alemanya. Amb gairebé 30.000 encomanats, el país registra menys de 130 morts (menys de l’1% de mortalitat). Tot i que encara no hi ha certesa científica sobre els perquès, sembla que la capacitat més gran de fer tests i diagnosticar casos permet que el nombre oficial d’infectats sigui més pròxim al nombre real, cosa que redueix la letalitat percentual del virus. 

S’hi ha de sumar el major nombre de llits d’uci amb equips de respiració assistida (al voltant de 30.000, segons el Ministeri de Sanitat alemany) i el fet que la mitjana d’edat dels infectats sigui més baixa que en altres països (això sembla respondre a una vida social i familiar menys intensa que als països del sud d’Europa). Aquesta baixa letalitat li permet de moment al Govern federal un marge de permissivitat més gran per al moviment de la ciutadania.

Un altre motiu és la dimensió econòmica de la crisi: després de diversos trimestres esquivant per dècimes la recessió, tant el Govern federal com els principals instituts econòmics del país reconeixen que el PIB d’Alemanya  patirà una considerable patacada el 2020, almenys tan gran com el de l’última gran recessió del 2009 (llavors, l’economia alemanya va caure un 5%). Aquesta vegada, aquesta caiguda del PIB podria doblar-se, com va apuntar recentment l’Institut per a l’Economia Mundial de Kiel).

Després d’anunciar ajuts públicscrèdits i garanties bilionàries, tant el ministeri federal de finances com el d’economia volen que l’activitat econòmica del país, enormement dependent d’un comerç exterior ara àmpliament paralitzat, mantingui uns mínims que permetin continuar funcionant a part de les estructures productives. L’objectiu és superar la crisi amb el menor nombre d’acomiadaments i de tancament d’empreses possible.

Violència a la llar

Una de les primeres mesures preventives adoptades per les autoritats alemanyes va ser el tancament de guarderies, escoles, biblioteques públiques, serveis socials i centres comunitaris. Les famílies amb problemes estructurals que habitualment van a aquests centres a la recerca d’ajuda ja no poden fer-ho. Això genera la por en les autoritats que augmenti la violència a la llar, especialment la violència de gènere contra les dones i les agressions contra menors. 

Com apunten mitjans alemanys citant fonts internes del Govern federal, la mateixa Merkel ha expressat la seva preocupació sobre el fet que un eventual confinament com el que s’ha introduït a Espanya pugui provocar un augment dels suïcidis i també de la violència a la llar. Això també podria explicar que el Govern alemany continuï prescindint del confinament generalitzat.

Notícies relacionades

I, finalment, hi ha una explicació de caràcter històric: l’experiència del socialisme autoritari de la República Democràtica Alemanya (RDA, el desaparegut estat alemany oriental), amb el seu Mur de Berlín, la seva paranoia de control social i les seves restriccions de moviment a la seva població. Merkel va ser ciutadana d’aquest desaparegut país i va conèixer de primera mà l’autoritarisme  i les seves restriccions a les llibertats individuals. 

Mentre les xifres de morts es continguin, el sistema sanitari no arribi al límit del col·lapse i la ciutadania respecti majoritàriament les restriccions parcials de moviment, tot apunta que el Govern alemany evitarà el confinament generalitzat de la població.