CRISI SANITÀRIA INTERNACIONAL

L'explicació de l'èxit alemany per contenir la mortaldat del coronavirus

Alemanya està dins del grup de països amb més contagis, però la xifra de morts és sensiblement inferior a la resta

Les claus són la ràpida detecció amb tests, la capacitat d'absorció de casos greus i la seva cultura, poc donada al contacte

zentauroepp52854039 members of rescue services and firefighters demonstrate the 200319173912

zentauroepp52854039 members of rescue services and firefighters demonstrate the 200319173912 / THILO SCHMUELGEN

2
Es llegeix en minuts
Andreu Jerez
Andreu Jerez

Periodista

ver +

«Si no aconseguim aplicar les mesures planejades i reduir els contactes entre persones durant les pròximes setmanes, llavors podríem tenir 10 milions d’infectats d’aquí dos o tres mesos». És l’advertència del president de l’Institut Robert-Koch (RKI), Lothar H. Wieler, i el missatge dels científics que assessoren el Govern federal alemany des que va esclatar la crisi del coronavirus a Europa.

Amb prop d’11.000 casos i 20 morts –segons les xifres provisionals del RKI–, Alemanya està dins del grup dels cinc països amb un major número d’infectats. No obstant, crida l’atenció que mentre Itàlia i Espanya acumulen juntes gairebé 4.000 morts, Alemanya continua contenint la xifra oficial de morts.

«Estem al principi de l’epidèmia, encara a una o dues setmanes de la situació que ara viu Itàlia. L’evolució serà exponencial. Creixerà el nombre de casos i també de morts», va insistir el doctor Wieler en una roda de premsa dimecres passat. Els científics alemanys afegeixen que gràcies a la ràpida reacció del sistema sanitari i de la detecció de casos, Alemanya podria estar en una situació més bona que altres països europeus.

Motius desconeguts

L’Organització Mundial de la Salut (OMS) constata la gran diferència de morts registrats als països del Vell Continent, però també reconeix que, de moment, en desconeix els motius. A més, s’hi ha de sumar que la manera de comptabilitzar o llegir les estadístiques podria estar jugant un paper clau en aquestes diferents taxes de mortalitat. 

A falta d’una certesa científica més contundent, són tres elements el que han ajudat a contenir la xifra de morts a Alemanya. En primer lloc, hi ha la capacitat de detectar la infecció: l’Associació Federal d’Asseguradors Mèdics d’Alemanya assegura que els laboratoris del país poden fer 12.000 tests al dia. A Espanya, mentrestant, ni tan sols hi ha la dada oficial sobre la capacitat de diagnòstics diaris.

Notícies relacionades

En segon lloc, hi ha la capacitat d’absorció de casos greus per part del sistema sanitari. Segons el Ministeri federal de Sanitat, Alemanya actualment compta amb 28.000 llits de cures intensives, 25.000 dels quals dotats amb aparells de respiració assistida. Per això, ara el principal objectiu del Govern alemany és alentir la corba de contagis: si ho aconsegueixen, les autoritats estan convençudes que el sistema de salut aguantarà. De moment, sembla que ho estan aconseguint, tot i que hagin prescindit del confinament de la població a tot el país.

I finalment, s’ha de tenir en compte la socialització predominant a Alemanya: l’alemanya és una societat més individualista, més freda, menys tendent al contacte físic i en què la família juga un paper menys rellevant que en països del sud d’Europa com Espanya i Itàlia. És menys habitual, per exemple, que els avis es facin càrrec habitualment dels nets. Tot això podria haver contribuït que un menor nombre de persones dels grups de risc s’hagin infectat, i per això que el virus sigui menys letal.