nova arma contra el coronavirus

El canó d'aigua dels antiavalots desinfectarà els carrers de Madrid

La Policia Nacional ha adaptat un camió que començarà a treballar en les pròximes setmanes

20200327 482960 opbalmisr 1 1 / periodico

1
Es llegeix en minuts
Efe

La Policia Nacional ha adaptat un camió antiavalots amb canó d’aigua de la Unitat d’Intervenció Policial (UIP) perquè dugui a terme tasques de desinfecció de grans zones de Madrid, cosa que farà en les pròximes jornades. Segons informa la Direcció General de la Policia Nacional, aquest dijous s’ha realitzat una pràctica amb el vehicle a les instal·lacions del Complex Policial de Canillas, amb un «resultat molt positiu».

La Policia Nacional disposarà així de dues unitats de desinfecció –el camió i una unitat portàtil per a la descontaminació d’interiors–, que seran posades en servei operades per membres del Grup Operatiu d’Intervencions Tècniques-GOIT dotats dels equips de protecció individual necessaris.

Variacions al vehicle

El vehicle policial ha patit variacions per dur a terme aquesta comesa gràcies a la col·laboració amb la càtedra d’Enginyeria Mecànica de la Universitat d’Alcalá de Henares, dirigida José Luis Pérez Díaz. Aquest professor va oferir a la policia l’equip desenvolupat en el projecte europeu ‘Counterfog’, que resultarà de «gran utilitat en tasques de desinfecció».

En temps rècord, van aconseguir desenvolupar el prototip, ja en estat operatiu, d’uns brocs que converteixen la dissolució desinfectant en partícules de mida nanomètrica, la mateixa mida que el coronavirus, cosa que permet que s’hi adhereixi el desinfectant, que n’ataca la capa lipídica i aconsegueix dissoldre’l i fer que caigui a terra.

Camió llança-aigua amb brocs especials

Notícies relacionades

El prototip ha sigut adaptat als mitjans materials de què disposa la Policia Nacional, gràcies a un equip multidisciplinari de la Sotsdirecció General de Logística i Innovació. Per a la descontaminació de grans superfícies s’ha adaptat el camió llança-aigua, assignat habitualment a tasques d’ordre públic, dotant-lo dels brocs dissenyats per l’equip universitari i d’altres instruments proporcionats pel Cos de Bombers de Valdemoro (Madrid).

Per a la descontaminació d’interiors, s’ha dissenyat un equip portàtil amb els mateixos brocs.