lluita contra el coronavirus

L'Exèrcit arriba a Catalunya per desinfectar l'aeroport del Prat i el port de Barcelona

L'operació Balmis de l'Exèrcit mobilitzarà aquest dijous un total de 2.622 militars a 59 ciutats espanyoles

Policia i Guàrdia Civil han detingut 60 persones més des d'aquest dimecres per incomplir l'estat d'alarma

ume barajas jlroca / periodico

4
Es llegeix en minuts
Juan José Fernández

El sisè dia d’aplicació de l’estat d’alarma per l’epidèmia de coronavirus, l’Exèrcit realitzarà les seves primeres missions de l’operació Balmis a Catalunya, concretament a Barcelona, en les seves dues principals infraestructures, el port i l’aeroport.

En la roda de premsa de cada matí a la Moncloa, el cap d’Estat Major de la Defensa, tinent general de l’Aire Miguel Villarroya, ha explicat que, en el marc de l’operació Balmis, el desplegament de les Forces Armades en accions de vigilància o desinfecció s’ha incrementat fins als 2.622 efectius a 59 ciutats. I, per primera vegada, actuen en tasques de desinfecció al port de Barcelona i a l’aeroport del Prat.

Els militars utilitzen aspersors individuals i mecànics d’una solució d’aigua, lleixiu i altres detergents que s’ha mostrat eficaç en la neutralització del coronavirus. El subministrament d’aquesta barreja es carrega en camions cisterna.

Els soldats de l’UME realitzen aquest treball localitzant primer en la infraestructura els llocs de pas i principals «zones-vector» de contagi, com grups de sales d’espera, taulells de facturació, zones de treball freqüentades i àrees de descans. Després, van netejant del darrere cap endavant, deixant les zones higienitzades sense trepitjar. Aquestes tasques de neteja s’han de repetir amb freqüència, segons les possibilitats de cada infraestructura.

El Prat no és l’únic aeroport amb desplegament de militars: a més, els soldats de l’UME i altres unitats treballen en la neteja dels aeroports de Barajas, Tenerife Nord i Sud, Valladolid, Màlaga i Gran Canària.

Preguntat en un altre acte, el conseller d’Interior de la Generalitat, Miquel Buch, ha defensat que no té cap sentit tenir oberts l’aeroport del Prat, el port de Barcelona i els accessos a Catalunya per vies ferroviàries: «Menys desinfeccions i més tancar el port, l’aeroport i les vies fèrries». «Si haguéssim pres la decisió proposada pel president de la Generalitat avui no hauríem de desinfectar el port, l’estació de l’AVE i l’aeroport, perquè estarien tancats», ha insistit.

Buch també ha preguntat quantes hores durarà la desinfecció: «La proposta de la Generalitat deixava clar que era necessari tancar aquests tres espais perquè, quan es desinfecten, ¿quantes hores durarà aquesta desinfecció? Durarà minuts, durarà hores, durarà dies...¿quant durarà? ¿Al cap d’uns dies tornarà a estar infectat?».

Augmenta el nombre de detinguts

En la mateixa roda de premsa, el comissari principal de la Policia Nacional, José Angel González, ha ressenyat que els seus agents han detingut 49 persones per desobediència o incompliment de les normes del decret d’alarma. González ha fet una crida a la responsabilitat dels ciutadans davant d’aquest augment de les detencions, i ha advertit que «els dies d’aixecar la mà s’han acabat», amb referència a la temptació que puguin tenir algunes persones d’aprofitar el cap de setmana per intentar traslladar-se a segones residències.

D’altra banda, en les tasques de control de les fronteres amb França i Portugal, la Policia Nacional ha dut a terme 696 denegacions d’entrada, després de controlar 7.000 vehicles.

El comissari ha recordat que continuen vigilant «les 24 hores del dia» les víctimes de violència de gènere, i ha remarcat que hi ha una «perfecta coordinació de totes les Forces de Seguretat i l’Exèrcit».

Avis i ‘menes’

El tinent general Laurentino Ceña, director operatiu de la Guàrdia Civil, ha ressenyat també 11 detencions «pel seu comportament». És part de la feina de les 10.000 patrulles que la Guàrdia Civil treu als carrers i carreteres diàriament. Aquestes patrulles es dediquen també a «ajudar els col·lectius més desfavorits». Aquest dimecres van fer més de 2.600 entrevistes a centres d’atenció a gent gran, una batuda general a 1.700 localitats.

Els guàrdies estan dedicats a la vigilància del funcionament dels serveis essencials, incloent-hi «la protecció d’un centre de salut, temporalment tancat però totalment equipat», per evitar robatoris de material, ha explicat Ceña. El director operatiu de la Guàrdia Civil ha remarcat la importància de la coordinació amb les Forces Armades. I ha posat com a exemple la recerca conjunta de ‘menes’ dispersos per la ciutat autònoma de Ceuta, per confinar-los.

El número dos de la Guàrdia Civil ha tingut paraules de record per a Pedro Alameda López, primer guàrdia mort pel coronavirus.

Militars a les centrals nuclears

Els militars reforçaran la seguretat de les centrals de Trill, Almaraz i Cofrentes, després que la Guàrdia Civil els formi en aquesta tasca precisa, ha informat el Jemad Villarroya.

Les tasques de desinfecció de les Forces Armades també s’han estès per a aquest dijous als hospitals madrilenys El Clínic, Príncep d’Astúries, Ramón y Cajal i La Paz. I, a més, reben també la visita de soldats a desinfectar els clínics de València i Saragossa, els jutjats de plaça de Castilla i plaça de la Paloma a Madrid, la Delegació del Govern a Navarra i una residència d’avis a Saragossa.

Els militars netegen igualment les estacions de l’AVE a Sevilla i Màlaga, la gran estació de control de Rodalies a Chamartín (Madrid) i diverses de Rodalies de Renfe a Andalusia i Castelló, així com diverses seus de les delegacions de Defensa.

Notícies relacionades

En, la roda de premsa, el Jemad s’ha referit a un vídeo que es va fer viral aquest dimecres, amb dos soldats ajudant una senyora a portar les bosses de comprar a Gijón. Ha dit que «aquesta no és la missió dels nostres soldats, però demostra el seu caràcter».

El general ha acabat dient que aquesta és «una contesa bèl·lica sense armes», una «lluita de tots els espanyols», i ha demanat «disciplina i en segon lloc esperit de sacrifici», perquè «ens ajudaran en aquests dies». Villarroya ha animat a mantenir la «moral de victòria: sabem que vencerem», ha dit.