SEGONS UN INFORME

Salut preveu 13.000 morts per coronavirus a Catalunya en el pitjor escenari

Les prediccions situen el pic de contagis a finals del mes d'abril

Un informe apunta a 7.600 de morts si les mesures de confinament tenen efecte

zentauroepp52910222 coronavirus madrid200324181549

zentauroepp52910222 coronavirus madrid200324181549 / JOSE LUIS ROCA

1
Es llegeix en minuts
ACN

Un informe del Departament de Salut preveu fins a 13.000 morts per coronavirus a Catalunya en el pitjor dels escenaris. La conselleria té sobre la taula diversos informes amb «múltiples escenaris», que canvien «cada dia».

Un d’aquests estudis, avançat per Vilaweb, preveu que el pic de contagis de Covid-19 arribi a Catalunya a finals d’abril. Segons les prediccions que recull l’informe, les morts poden arribar a 13.000 si els contagis segueixen el ritme d’Itàlia en tot moment i a les 7.600 si haver avançat les mesures de confinament té efecte. Fonts coneixedores de l’informe apunten que les xifres poden ser significativament inferiors si el confinament se segueix de manera estricta.

El document, amb data el 24 de març, estableix dos escenaris a llarg termini. El primer passa per assumir que Catalunya seguirà el mateix ritme que Itàlia durant tot el temps, de manera que el pic de contagis s’assolirà el 28 d’abril, amb més de 121.000 casos en actiu.

El segon escenari preveu que el fet de posar en marxa les mesures de confinament 10 dies abans que al mateix escenari a Itàlia tingui un efecte «positiu» en l’evolució de la corba, de manera que el pic arribi uns dies abans, el 24 d’abril, amb un nombre més baix de casos i de manera més progressiva. En aquest escenari, la previsió és que el 24 d’abril hi hagi 70.891 casos en actiu.

Mantenir el confinament

Notícies relacionades

Aquestes prediccions tenen en compte que s’han de mantenir les mesures de confinament mentre no s’aconsegueixi una baixada significativa dels casos, i el document recorda que a la Xina no es van retirar les mesures fins a la part final del descens de la corba. Els models predictius situen aquest descens significatiu a partir del mes de maig.

El mateix document remarca que els resultats del model estan «fortament condicionats» per l’evolució dels pròxims dies i que es treballa en diferents escenaris futurs en funció de la progressió de la infecció. Haver aplicat mesures agressives a l’inici pot prevenir la transmissió sostinguda del virus, apunta l’informe.