INCLEMÈNCIES METEOROLÒGIQUES

El Pirineu i Montserrat reben ja la primera nevada primaveral

El Pirineu i Montserrat reben ja la primera nevada primaveral

zentauroepp51831643 borrasca gloria200120120928

zentauroepp51831643 borrasca gloria200120120928 / JOAN REVILLAS

3
Es llegeix en minuts
EFE

Moltes localitats del Pirineu i del Prepirineu català han rebut aquest dimecres al matí una nevada, algunes, d’intensitat, com els 10 centímetres caiguts a la comarca de la Cerdanya, mentre que en altres punts ha nevat en cotes baixes, com a la muntanya de Montserrat.

Segons ha informat el Servei Meteorològic de Catalunya (Meteocat), a l’alta muntanya els gruixos de neu més importants s’han mesurat a la comarca del Ripollès, amb 18 centímetres a Ulldeter (Girona), a 1.999 metres d’altura. Segons les prediccions, per a les pròximes hores i, sobretot, per demà, dijous, s’espera neu o neu granulada en cotes encara més baixes.

A més, les temperatures han caigut en picat i ha gelat en bona part del nord i interior de Catalunya. Segons el Meteocat, l’hivern ha sigut tan càlid que en alguns sectors de Catalunya de mitja muntanya s’ha arribat a la temperatura més baixa des del novembre o fins i tot des de l’inici de la temporada d’hivern. 

Alerta a Igualada

Davant de la previsió de neu entre les cotes de 400 i 600 metres, l’alcalde d’Igualada, Marc Castells, ha reclamat a les administracions titulars de totes les carreteres que arriben a Igualada –Govern, Generalitat i Diputació de Barcelona– que extremin les mesures de prevenció.

«Ens preocupa el fet que els professionals de l’Hospital d’Igualada, de centres d’atenció primària o de serveis bàsics de la nostra ciutat no puguin arribar», ha afegit.

Alerta a l’est peninsular

Les nevades i el fort onatge de fins a 4 metres posaran avui en risc (groc) o risc important (taronja) una dotzena de províncies de l’est peninsular, així com les ciutats autònomes de Ceuta i Melilla, segons ha avisat l’Agència Estatal de Meteorologia (Aemet).

En concret, les nevades podran deixar entre 4 i 10 centímetres de neu al Pirineu d’Osca, de Lleida i de Girona, així com a Terol, Barcelona i l’interior de Castelló. Per aquest motiu l’Aemet ha activat l’avís groc de risc.

A més, tindran avís groc a Melilla, Almeria, Múrcia i Alacant per onades de tres metres; mentre que a la ciutat autònoma de Ceuta el risc per fenòmens costaners es deu al vent de Llevant, que bufarà amb força 7 o 8.

Aquest dimecres, l’Aemet ha pronosticat que aquest dimecres s’esperen intervals de vent fort del nord-est al sud-est de la Península i Alborán i hi haurà nevades al Pirineu i al sistema Ibèric del Terol. A més, al Pirineu es produirà un descens notable de les temperatures.

Nuvolositat general

A la Comunitat Valenciana, Aragó i Catalunya el cel estarà ennuvolat o cobert, amb precipitacions ocasionalment acompanyades de tempesta i seran menys probables i més disperses a l’oest d’Aragó.

Al final del dia, però amb menys intensitat, aquestes precipitacions es podran desplaçar a l’interior sud-est peninsular, mentre que a l’extrem sud i a Melilla s’espera un cel ennuvolat o cobert amb precipitacions que tendiran a remetre a la tarda.

les Balears, el cel estarà ennuvolat o amb intervals ennuvolats, sense que es puguin descartar alguns xàfecs febles ocasionals i dispersos. A la resta de la Península es preveu cel poc ennuvolat, tot i que amb intervals de núvols d’evolució en àmplies zones de l’interior, sense descartar algun xàfec feble i aïllat a la Meseta sud, est de la Meseta nord i nord d’Andalusia.

les Canàries aquest dimecres serà un dia ennuvolat o amb intervals ennuvolats, amb precipitacions a les illes occidentals, tot i que tampoc es descarten a Fuerteventura i Lanzarote.

També pot produir-se algun banc de boira matinal a l’interior del nord-oest de la Península. L’Aemet assenyala que les precipitacions seran en forma de neu al Pirineu central i oriental a partir dels 1.000 metres, tot i que la cota pot baixar ocasionalment a 800 metres; al sistema Ibèric oriental, a 1.000 i 1.200 metres, i a l’est d’Andalusia nevarà a partir de 1.600 o 1.800 metres.

Descens generalitzat

Notícies relacionades

Pel que fa a les temperatures, es preveu un descens generalitzat a tot el país, sobretot al Pirineu, tot i que amb l’única excepció de les màximes a la Meseta, on pujaran lleugerament. Al Pirineu s’esperen gelades febles, igual que al nord de la Meseta nord i a l’entorn del sistema Ibèric.

Finalment, els intervals bufaran amb caràcter fort del nord-est al principi al sud-est de la Península i a Alborán. Al litoral mediterrani oriental el vent serà del nord-est però s’anirà debilitant. A l’interior peninsular els vents seran fluixos, com a les Canàries.