DURANT la crisi del coronavirus

Els presos de presons catalanes podran contactar per videoconferència amb les seves famílies

La iniciativa ha començat a la presó de Quatre Camins i s'estendrà a la resta de centres tan ràpidament com sigui possible

49291900 59

49291900 59 / RICARD CUGAT

1
Es llegeix en minuts
ACN

Les presons catalanes han posat en marxa un pla pilot perquè els presos puguin contactar per videoconferència amb les seves famílies mentre durin les mesures de confinament decretades per la crisi del coronavirus, segons ha explicat la conselleria de Justícia de la Generalitat. La iniciativa ha començat aquest dimarts com a prova a la presó de Quatre Camins (la Roca del Vallès) i la idea és que s’estengui a la resta de centres penitenciaris «tan ràpidament com sigui possible».

Les videotrucades es faran des dels ordinadors  dels equipaments educatius de les presons. En el cas de Quatre Camins, els ordinadors de la biblioteca. Un programa gratuït de fàcil instal·lació (Jitsi Meet) permetrà als presos comunicar-se amb els seus familiars. Aquests hauran de tenir instal·lada l’aplicació als seus telèfons, tauletes o ordinadors.

Els professionals de les presons es posaran en contacte amb les famílies per ajudar-los a la instal·lació de l’‘app’ i per fixar els dies i hores de les videoconferències. En cas de dubtes, els familiars podran dirigir-se a un nou servei d’atenció telefònica que la Secretaria de Mesures Penals, Reinserció i Atenció a la Víctima ha posat en marxa. Es tracta d’una línia calenta per resoldre totes les preguntes relatives a les mesures adoptades per protegir la salut dels interns, sobre l’entrega de paquets o la manera d’ingressar diners en els comptes dels presos perquè aquests puguin comprar productes als economats. En cas que necessitin informació sobre un cas concret, les famílies podran contactar amb el treballador social amb el qual normalment tinguin relació.

Amb aquesta iniciativa, els centres penitenciaris busquen aprofitar la tecnologia per compensar als interns la suspensió dels vis a vis i de les visites als locutoris a causa de l’emergència sanitària.

Trucades i TV gratis per als interns sense recursos

Notícies relacionades

D’altra banda, els interns que acreditin manca de recursos podran trucar gratis a les seves famílies i serà Justícia qui assumeixi el cost d’aquestes trucades, tant si són locals com a l’estranger. Des de dilluns passat, els centres han doblat el nombre de trucades autoritzades: de 10 s’ha passat a 20, totes de vuit minuts.  La conselleria també facilitarà televisors als presos sense recursos.

L’objectiu d’aquestes mesures és mitigar la caiguda de l’activitat cultural, esportiva i educativa així com les restriccions de contactes entre els interns i les seves famílies.