El Covid-19

L'OMS diu que la cloroquina és una opció més en la recerca d'un tractament contra el coronavirus

«Hi ha alguns indicis que diuen que podria ser útil», ha sentenciat la científica de l'organització Soumya Swaminathe sobre aquest medicament per a la malària

undefined52251367 director general of the who tedros adhanom ghebreyesus  atte200211162803

undefined52251367 director general of the who tedros adhanom ghebreyesus atte200211162803 / DENIS BALIBOUSE

2
Es llegeix en minuts
Agencias

L’Organització Mundial de la Salut (OMS) ha informat aquest dilluns que la cloroquinamedicament que generalment s’utilitza per tractar la malària, és una de les opcions que s’estudien dins d’un gran assaig clínic global per trobar un possible tractament del coronavirus, que ha deixat fins ara més de 378.000 afectats i més de 16.000 víctimes mortals a tot el món. «Hi ha alguns indicis que podria ser útil, però no hi ha estudis clars i rigorosos que s’hagin realitzat per provar o refutar que la cloroquina és efectiva», ha explicat la científica principal de l’OMS, Soumya Swaminatha.

La setmana passada, el president dels Estats Units, Donald Trump, va assegurar que després d’unes proves inicials amb aquest medicament, al que va qualificar de «molt poderós», es van produir «resultats inicials molt encoratjadors», ha traslladat la cadena de televisió CNN. No obstant, la mateixa Administració d’Aliments i Medicaments (FDA, per les seves sigles en anglès), agència dependent del Govern de Washington, va matisar que es necessitaven més estudis sobre això abans de poder treure’n veritables conclusions. 

Aquest mateix dilluns les autoritats sanitàries franceses van recomanar aquest dilluns no utilitzar l’antipalúdic cloroquina en malalts del Covid-19 tret de si són casos greus hospitalitzats i sota vigilància mèdica, segons va informar el ministre francès de Sanitat, Olivier Véran.  Entre els diferents tractaments potencials contra el coronavirus, la cloroquina ha despertat esperances després del seu exitós assaig amb pacients en un centre especialitzat en infeccions de Marsella (sud de França). En roda de premsa, el titular francès de Sanitat va explicar que l’Alt Consell de Sanitat Pública només preconitza el seu ús en pacients greus, sempre que hi hagi decisió de l’equip mèdic i que el malalt es trobi sota estricta vigilància sanitària.

No hi ha tractament

Per la seva banda, el director general de l’OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus, va recordar dilluns que actualment no hi ha cap tractament per fer front de manera efectiva i segura la malaltia del coronavirus, però que la cloroquina entra dins dels plans de l’organització.

Notícies relacionades

Al seu torn, l’encarregada del Departament de Vacunes i Productes Biològics de l’OMS, la doctora Ana Maria Henao-Restrepo ha assenyalat que es tracta d’una «situació molt complexa», però existeix un interès real «a continuar explorant el potencial de la cloroquina». No obstant, des de la mateixa OMS s’ha alertat dels possibles riscos que implica començar a ingerir aquest medicament per tractar el coronavirus al no haver-hi dades fefaents que es tracti del fàrmac adequat.

Així ho ha fet saber la doctora Swaminatha, que ha recordat el succés que es va produir el cap de setmana a Nigèria, on tres persones van haver de ser ingressades després d’haver ingerit una sobredosi de cloroquina, els símptomes del qual van des de les convulsions fins als vòmits, passant per la pressió arterial baixa i, fins i tot, sordesa i problemes de visió.

Temes:

Coronavirus